Следвайте ни

Борисов: Каква национализация на частните лотарии? Има неплатени милиони такси, за което се отнема лиценз

viber icon

Премиерът Бойко Борисов за първи път коментира скандала с частните лотарии на фирми на Васил Божков. "Думите за одържавяване и национализация са дълбоко неверни, но когато държавата дава лиценз на фирми да упражняват бизнес и те трябва да плащат такси, а те не го правят, се взима лицензът и нищо друго", заяви Борисов в началото на редовното правителствено заседание.

„Създава се много грешно впечатление с умисъл, или не, или от незнание, но в публичното пространство вървят странни заключения. На моето бюро има доклад от Агенцията за държавен и финансов контрол или още казано – Държавна финансова инспекция, адресиран до финансовия министър и главния прокурор. Този доклад от много страници, за който те си носят отговорност, това е официалният доклад, и касае разликите в плащане на такси за стотици милиони. Има много фирми, но тъй като вече прокуратурата е иззела, направили са изземвания вчера, няма да коментирам фирмите като имена“, допълни той.

Думите му бяха по повод констатацията на шефа на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев след вчерашната проверка в Държавната комисия по хазарта, че две от фирмите на Васил Божков са ощетили държавата с много над 210 млн. лева. Става въпрос за Национална лотария и Лотария България, който са плащали много по-ниски такси в сравнение с  държавния тотализатор.

Според премиера, ако досегашните твърдения, че частните хазартни оператори не са плащали на държавата уредените по закон такси за дейността си, те трябва да бъдат наказани с отнемане на лиценз за дейността им, но това в никакъв случай не би означавало национализация.

 „За каква национализация и одържавяване става въпрос? Ако е вярно това, значи не са платени стотици милиона лева такса от различни дружества. Дали е виновна Комисията и дали хора оттам ще бъдат осъдени? Ще видим. В момента всички работят на пълни обороти“, посочи Борисов.

Казаното от него е в подкрепа на законопроекта, внесен от Валери Симеонов и още 6 депутати в парламента, който предвижда всички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от държавния спортен тотализатор.

Това на практика означава, че лицензите на Национална лотария и Лотария България ще бъдат отнети, като такъв за лотарийни билети ще има единствено Българският спортен тотализатор.

Борисов отговори и на твърденията на Васил Божков, че държавата му отнема бизнеса, за да го даде на друг играч. 

"Изрично трябва да бъде вписано, че (лотарията -б.р.) не може да се отдава на концесия, да се аутсорсва и преотдава и трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, да е сигурно, че абсолютно никой друг, освен държавата, няма да се занимава с тази дейност. Внушението е, че трябва едва ли не да се вкарат други играчи в този бизнес.

Ако този доклад е верен, ще имат проблем много хора. Ако не е, няма от какво да се безпокоят. Ние сме изпълнили нашето задължение да изпратим, да се провери и да се констатира и това го правим в много фирми, в много компании и места. Сега е дошло времето на проверката тук“, добави Борисов.

Той изрази недоумение, че евентуалните неплатени такси към държавата от частните лотарии могат да се свържат с проблеми за функционирането на футболния отбор Левски.

„Никъде в доклада не пише за ПФК Левски. Не мога да разбера връзката с това да не си платил такси, ако е вярно това, което има в този доклад. Редно ли беше този доклад да бъде прибран и скрит? Това е въпросът към мен. Къде виждате в това, че този доклад дошъл при мен, и което и да е физическо лице, да не говорим за футболен клуб? Утре ще се видя с желаещите, защото така или иначе се виждам с всички. Аз съм левскар и то болен левскар“, допълни Борисов.

Премиерът заяви, че на утрешната си среща с привърженици на сините ще им предостави да прочетат доклада и посочи, че очаква и резултати от прокуратурата след проверката в хазартния сектор.

От 14.30 ч. днес започва първото обсъждане на предложените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта – в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Утре се очаква премиерът да се срещне с представители на фенклубовете на Левски.
 
  
  
  
  


 
  
  
  
  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?