Следвайте ни

Борисов и министрите се събират на заседание онлайн

viber icon

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет ще проведат чрез видеоконферентна връзка предстоящото днес от 10 часа редовно правителствено заседание.

Сред точките, заложени в дневния ред на министрите, е решение за одобряване на годишния бюджет на Държавен фонд „Земеделие“ за 2019 г.

Във вторник вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че ще внесе допълнителна точка по време на заседанието, с която ще поиска допълнителни 30 милиона лева към бюджета на ведомството му. Каракачанов ще внесе три нови мерки в подкрепа на българския аграрен сектор: Обновяване на държавния резерв и военновременните запаси с консервирани храни и млечни продукти с произход България, като за целта на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“ бъдат отпуснати 30 милиона лева. Това пряко ще подпомогне българските земеделие, животновъдство и хранително-вкусова промишленост в една трудна година като настоящата; Предоставяне на допълнителна субсидия от Държавен фонд „Земеделие“ за производството на всички видове зеленчуци за 2020 г. в размер на 150 милиона лева.

По този начин ще бъде гарантирано производството на български зеленчуци за 2020 г. и увеличаването на площите, заети от тях през тази и следващата година; Осигуряване на земеделските производители с необходимите консумативи като: фуражи и добавки към тях; семена, разсад; торове, препарати за растителна защита; резервни части за селскостопанската техника; системи за капково напояване и др. необходими за производството на плодове и зеленчуци. По този начин ще бъдат преодолени рисковете от провал на реколта 2020 и изпадане в продоволствена криза, мотивира предложението си вицепремиерът.

Сред останалите точки в дневния ред на министрите са утвърждаване на таксите за кандидатстване за обучение в държавните висши училища за учебната 2020/2021 г., решение за приемане на концесионен договор за добив на нефт в находище „Долни Луковит“, както и откриване на процедура за концесия на плаж „Къмпинг Градина“ в Созопол.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?