Следвайте ни

Борисов: Газовата връзка с Гърция трябва да е готова тази година

viber icon

Газовата връзка с Гърция ще е готова тази година. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов, който е на инспекция на газовата връзка с Гърция. С него са икономическият министър Лъчезар Борисов,  председателят на парламента Цвета Караянчева, енергийният министър Теменужка Петкова.

Пандемията забави малко реализирането на проекта. Знаете, че нашите приятели в Гърция са в пълен локдаун. Ние обаче през това време строихме, каза премиерът.

 

Той поясни, че този проект е от огромна стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището в Чирен.

Това е сто процента диверсификация, ще печелят и гърците, и българите, и целият регион, заяви премиерът и подчерта, че това е и европейски приоритетен проект.

 

Ще дадем над половин милиард за разширението на Чирен. За първи път даваме възможност газта да се движи от юг на север и от от на запад. Нашите приятели от Сърбия също диверсифицират, добави той. 

Ще поискаме от ЕИБ да ускорим плащанията. Тази година тръбопроводът трябва да бъде готов, каза Борисов.

Премиерът увери, че вече има разписан график по седмици и по дни, а икономическият министър Лъчезар Борисов поясни, че ще получим над 29 млн. за проекта. От изпълнителите поясниха, че работят по заварките независимо от времето.

Пандемията е нещо, което не може да се предвиди, каза Бойко Борисов.

Той поясни, че в Гърция също ваксинационният процес върви усилено, като добави, че се надява повече да няма пречки. Премиерът посочи, че са осигурени всички условия за работниците.

101 км има заварени тръби, докладва енергийният министър Теменужка Петкова.

Положени са над 120 тръби на трасето. От гръцка страна се работи от юг на север.

Борисов заяви, че този проект е важен, тъй като по него ще тече газ чак до Полша, като така се осигурява 100 % диверсификация.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?