Следвайте ни

Борис Ячев: Със закон подпомагаме развитието на над 130 общини

viber icon

Промените ще дадат възможност за реализиране идеите на бизнеса в Пловдив област за изграждане на икономически зони и ще помогнат на хората, които искат да строят в по-малките населени места, посочи народният представител от НФСБ.

Внесохме предложение за промени в Закона за устройство на територията, с което се удължава с още две години възможността да се преотреждат земеделски земи в общините, в които няма влязъл в сила Общ устройствен план (ОУП), заяви народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев.

На този етап в над 130 малки и големи общини у нас все още нямат влязъл в сила Общ устройствен план (ОУП). Само в Пловдивска област едва четири от общините са с утвърден ОУП, в останалите - процедурите са на различен етап от провеждането им, посочи Ячев, който е депутат от Пловдив област. В Асеновград е възложено изработването на предварителен проект на ОУП, в Калояново е прекратена обществената поръчка за изработване на ОУП, Първомай е в процес на разработка на предварителен проект на ОУП и екологична оценка.

Цялата процедура по утвърждаването на ОУП трае пет години, ако, разбира се, няма обжалвания и съдебни дела. Затова законовите поправки са необходими.

Сред общините, които новите законови поправки ще подпомогнат, са „Родопи“, Садово, Калояново, Съединение, Перущица. Сегашната ситуация спъва развитието на инфраструктурата, на бизнеса, на строителството, на предприемачеството и не позволява развитието на икономическите процеси в тях.

Новите поправки в закона, според Борис Ячев, ще позволят да бъдат реализирани идеите на бизнеса в Пловдивска област за изграждане на нови икономически зони около близките край големия град общини като „Родопи“, Асеновград, Калояново. Промените ще дадат възможност и на хората, които искат да строят в по-малките населени места – да могат безпрепятствено да реализират намеренията си.

Ячев припомни, че именно чрез тази възможност много хора от Пловдив и други големи градове се насочиха към строителство в „Родопи“, „Марица“, Стамболийски, Асеновград, което даде допълнителен стимул за развитието на тези общини.

Според сега действащото законодателство от 1 януари 2021г. няма да може да се преотреждат земеделски земи за стопански и икономически цели, за изграждането на инфраструктурни проекти – пътища, водопроводи и др., което е сериозна пречка пред тези общини. Ето защо, с внесените промени, преди второто четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията се предвижда срокът за приемане на ОУП да бъде удължен до 01.01.2023г., вместо до 01.01.2021г., както е към момента.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иван Асен II

Иван Асен II

05.01.2021 | 18:50

Измамници, съд!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?