Следвайте ни

Бонуси за полицаи и пенсионери, надежда за останалите

7.4 % чакат скромните 50 лв., 2.9 на сто подарък в торбичка

viber icon

20 млн. лв. бяха изнамерени по спешност, за да се тушира напрежението в МВР с коледни бонуси. Униформените възроптаха, че ще получат само по 100 лв., и им угодиха начаса. А вашият работодател угодили ви, или не роптаете достатъчно?

В навечерието на коледните празници в редовната анкета ви попитахме „Очаквате ли коледен бонус?“. 38.2 на сто от участвалите в нашето допитване са отговорили, че се надяват, но едва ли. Като се има предвид незавидното състояние на местната икономика, е разбираемо, че едва ли ще са много служителите с подаръци. Но надеждата умира последна, все още има време и оставащи работни дни. Пожелаваме им бонус от сърце и разумно харчене, ако го получат.

Твърде скромни бонуси очаква друга част от участвалите в анкетата. 7.4 на сто са посочили, че чакат скромните 50 лв. Пак е нещо, както и бонусът в торбичка, на който се надяват 2.9 на сто. Важно е колко голяма е торбичката и какво има в нея, все пак. В хасковско машиностроително предприятие например раздават по половин прасе, поне 2-3 литра вино и други работи. Така че има бонус и бонус...

Само 7.4 на сто очакват 13-а заплата. Вероятно това са хора, заети в големите компании, които традиционно раздават коледни бонуси - малки и големи, на служителите и работниците си.

70% от българските фирми ще зарадват служителите си с коледни бонуси. Това показват данни от анкета, направена сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Проучването е направено по поръчка на бТВ и показа, че най-голям е делът на фирмите, които ще стимулират служителите си с коледни бонуси в размер до 200 лева. 

31% пък са посочили, че бонусите към служителите ще бъдат между 200 и 500 лева.

Най-малък е делът на фирмите, които ще отделят повече от 500 лева за работниците си - 23%.

Бонуса си получиха пенсионерите, които с последната си пенсия взеха по 40 лв. отгоре. 44.1 на сто от отделелите внимание на нашата анкета са посочили именно това. Лошата новина е, че бонусът е за най-бедните пенсионери, които получават до 321 лв. на месец, а те в страната представляват 55 на сто от възрастните.

Според данните на НОИ пенсионерите в Хасковска област са около 74 303, а 306,76 лв. e скромният размер на основната пенсия. Той е по-нисък в сравнение с м.г., когато е достигал 313,12 лв., и е с близо 2% над тази за цялата страна. Средният размер на сбора от получавани пенсии, включително и добавките, на един пенсионер е около 357,65 лв., което е с 1,5% по-ниско от отчетения за страната.

Абе, беднотия! Как се живее с тези пари, знаят само българските пенсионери.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?