Следвайте ни

Бодра смяна! Десетокласничка: Ботев е графоман! Виж есето

viber icon

 10-класничката Деница Пенчева взриви интернет пространството със смелото си есе „5+1 причини да мразя Христо Ботев". Мнението се появи първо в личния блог на ученичката, но бързо набра скорост във фейсбук и днес почти няма интернет потребител, който да не е попадал на материала.

Пред bTV днес Деница призна, че не е очаквала такъв интерес към нея и въобще не е целяла скандална популярност. Дори родителите и близките ѝ приели драматично реакциите и негативизма, с които била залята.

10-класничката бе категорична, че чувствата ѝ към Ботев не са чак толкова полюсни и „не се знае, може пък да се появи статия 5+1 причини да обичам Христо Ботев". Тя допълни и, че дори в есето „5+1 причини да мразя Христо Ботев" могат да се открият нотки на добри чувства към поета-революционер.

Деница мечтае за писателска кариера. Признава, че отделя по 2 часа на ден за писане, за да усъвършенства писателската си дарба. Отлична ученичка е и съвсем не е съгласна с коментарите в блога ѝ, че е „лигаво хлапе, което го мързи да учи".

Ето и есето от блога й:

 

5 + 1 причини да мразя Христо Ботев

Изображение

Този герой на българската литература никога не ме е вдъхновявал особено много. Така де, с ръка на сърцето, кой от вас може да каже, че харесва Ботев? Вярно, много патриотично и интелектуално, и мъдро е да публикуваш негова снимка във facebook с бележчица “Колко лайка ще събере този велик българин?”. Е, поетът революционер не е най-популярен в борбата за харесвания, но все пак се мери с Левски. А няма отбор на негово име (или пък има, да ми простят всички фенове на отбори с името Ботев; Явно в моята нефутболна глава Ботев е човек, не спортен тим. Пак извинете.).

Добре, стига празни приказки. Към списъка. 5 причини. И една подарък. Точно, кратко и ясно.

1. Стихоплетец е – Човекът, наистина, не е имал от кого да се учи. Възрожденски поет с възрожденски дух си е бил. Самороден талант един вид. Но сравнете грубия, барабанен ритъм на стиховете му с нежните мелодии в поезията на Яворов, Лилиев, Димчо Дебелянов … Мога още много да изреждам. Те са от друга епоха и не мога да ги сравнявам, съгласна. По-добри са, безспорно. Тогава защо да не ги предпочитам?

2. Навсякъде е – Изпити след седми клас? Ботев. Матура? Ботев. Кой е най-добрият български поет? Ботев. Изграждал родолюбие. Аз досега не съм чувала някой да казва “Добре че е Ботев, та да обичам България”. А вие?

3. Първобитен е – Творчеството на Ботев има свое едно особено очарование. Почти като магията на пещерните рисунки.

4. Прехвален е - колко само е специална майката в “Майце си”. Каква прекрасна синекдоха е “бащино ми огнище” в “На прощаване”. Необичаен и прочувствен! Наистина заслужава хипстърските си очила от снимката. Така де, за такава оригиналност.

Човекът очевидно е краднал това-онова от народните песни. Няма лошо. Нямал е от кого да се учи, казах вече. Не го осъждам. Обаче чак да му се възхищавам?

5. “Голем” е – Ботев се е превърнал в символ за всички полуграмотни патриотари. Яки момчета, от онези дето не са чели нищо след “Пипи дългото чорапче”, го превъзнасят. И как не, човекът е бил смел, борил се е, умрял е за родината … Това прави ли го добър поет? Уважението към човека Ботев се е превърнало в религиозна почит. Някак е пошло.

И тъй, Ботев. Млад бунтар. Революционер. Поетче. Журналист. Мъртвец. Не го харесвам. Но повече мразя онези, които пропищяха “Ох, ама как ще махате “Майце си” от учебната програма!” и с грамадни жълти реплики разтръбиха мнението си “!!!!!!!!!!!!!!!БОТЕВ Е ВеЛИк !!!!!!!!!!!!!!!!”. При това толкова добре го разтръбиха, че “Майце си” остава. В крайна сметка, на кого му пука, че “Колко си хубава” на Христо Фотев е по-красиво, по-лирично, пó поезия.

Обаче краят на тази публикация още не е дошъл. Ето и бонус причината за омразата ми.

Защото ми разбива сърцето

Всеки път, когато прочета негов стих. Всеки път, когато помисля за съдбата му. Всеки път, когато усетя у себе си онзи ботевски бунт срещу грозното, срещу кривото и несправедливото. Всеки път виждам младото му тяло, проснато под оня връх. В тревата се просмуква лепкава кръв. Лепкава като сълзите на майка му. Лепкава като обичта към бащиното огнище. Лепкава. И тази кръв причинява повече болка отколкото недораслото ми сърчице може да поеме.

Затова го мразя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

Бах Маамков

Бах Маамков

01.12.2015 | 19:12

Баси идиотката.

Отговори
0 0
КИРО

КИРО

12.06.2014 | 14:50

От това , което прочетох накрая на есето разбирам, че момичето е влюбено в Ботев. Хора опитайте се да четете малко и между редовете :)))

Отговори
0 0
Димитър Савов

Димитър Савов

10.09.2013 | 16:10

Различните трябва да се приемат, но работата е там, че когато някой се осмели да се изкаже критично за \"националните икони\", това автоматично се приема за кощуснтво. Особено от \"мислещите\" в черо-бяло.\nПоетичните средства и езикът на Ботев е наивано да се сравняват с тези на Лилиев, например, защото различията съвсен не се дължат само на това, че са живели в различни векове. Много се надявам недоволството на девойката да не е прдизвикано от нежеланието да учи наизуст стиховете на Ботев по задължение. ;)

Отговори
0 0
гражданин

гражданин

10.09.2013 | 15:37

Детето се опитало да мисли. Преяло с кухата реторика на учебници и медии. Но нека само си представи детето, след 10 години да лежи мъртва на някой връх. И хората да я помнят през 22 век. Ето, това е Ботев.

Отговори
0 0
Разбираща

Разбираща

10.09.2013 | 15:31

Няма нищо лошо момичето да изрази мнението си, при това пише добре. Всички подкрепяте протести, борба със статукво и прочие клишета - ето, идва нещо нестандартно и го оплювате. В изброените 5 точки няма толкова отрицателни неща за Ботев, че почитателите му ( м/у които съм и аз) да се чувстват засегнати, а и в бонуса се чувства повече любов към Ботев, отколкото омраза. Може би учениците наистина да усещат някаво преекспониране, кой знае. Лично аз смятам, че малко пресилено е употребено\"мразя\", но все пак есето е за Ботев, който \"люби и мрази\"

Отговори
0 0
ботевчанка

ботевчанка

10.09.2013 | 15:05

Мило момиче, не зная дали ще прочетеш моя коментар, но Ботев и Левски аз нося дълбоко в сърцето си и е малко да се каже, че ги обичам. Ботев е гениален, единственият, който е такъв в българската поезия. Знаеш ли мило момиче, че поети са си късали стиховете, когато са чули Ботевите стихове, а има ли друг в българската литература, който живот и поезия слива в едно?! Да, имаме и други добри поети, но не толкова като Ботев. Да, може да ти харесват повече, но те са коренно различни като харектери и талант! Но това не е основание да се мрази Ботев! Ако все пак внимателно прочетеш Ботевите стихове, ще откриеш колко съвременно звучат, така че седни и напиши едно есе\"!0 причини да обичам Ботев\" и не се прави на интересна!

Отговори
0 0
#8

#8

10.09.2013 | 15:02

Samo za DIlma Rusev ne sam saglasna, dosta sam zapoznata s favelite, a i kolegi ot braziliq imam!

Отговори
0 0
Обичам Ботев

Обичам Ботев

10.09.2013 | 13:56

\"Настане вечер,месец изгрее,\n\nзвезди обсипят свода небесен,\n\nгора зашуми,вятър повее,\n\nБалканът пее хайдушка песен.\" Христо Ботев\n\n\nАко не се лъжа това четиристишие е изписано на почетно място на сградата на Сорбоната в Париж.А още по-важно,че е изписано в ума и сърцето на много българи -родолюбци.Народната памет е жива и подобни недоуки опити да се елиминират истинските ценности на българския дух са напразни.\"Не се гаси туй,що не гасне...\" Не си хвъряйте силите на вятъра,всички ретроградни псевдоучени...Народът ни има здрави корени и може да отсее плявата от житото...

Отговори
0 0
НеУкА МайМунАа ?!

НеУкА МайМунАа ?!

10.09.2013 | 13:45

Яжте ми банана ......

Отговори
0 0
а

а

10.09.2013 | 13:43

Объркано дете, да не кажа сбъркано. Да му берат дерта тези около него и БПЦ. Трябва да работи църквата с такива деца, имат си методи, имат си чистилища и знаят как да я направят полезна. Иначе изтърват ли я сега, някой ден ще ни разкаже играта, като например Дилма Русеф на бразилският народ. Родена е екстремистка. Приятелски съвет към родителите и: водете я на психолог!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?