Следвайте ни

Близо половин милион българи получават храна от държавата

Раздават над 6500 тона продукти за 15, 7 млн. лв. 

viber icon

Над 470 000 българи ще получат хранителни помощи с продукти от първа необходимост. Пакетите ще започнат да се раздават в началото на следващата седмица, съобщиха от социалното министерство. За да бъдат покрити нуждите на хората, които имат право на подкрепата, са осигрени над 6500 тона продукти на стойност 15,7 млн. лв. Помощта е осигурена по Оперативната програма за храни, която се финансира от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и от държавния бюджет. 

Подпомогнатите ще получат по 23 кг храни на стойност 55 лв., като пакетите включват 16 вида продукти от първа необходимост. Сред тях са ориз, спагети, лютеница, различни видове консерви, конфитюр, захар, леща, брашно и олио. Раздаването на пакетите ще бъде поетапно и ще продължи и през ноември по график, изготвен от Българския Червен Кръст (БЧК). Графикът се публикува на интернет страниците на Управляващия орган - Агенцията за социално подпомагане и на БЧК. Пакетите могат да бъдат получени в най-близкия пункт на БЧК.

Право на подкрепа имат лица и семейства, подпомагани от дирекциите „Социално подпомагане“ на различни основания. В основната целева група са включени и семейства, подпомогнати с еднократна помощ, които са инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства и/или COVID-19. За първи път семействата с по трима и повече членове ще получат по два пакета с храни. Увеличението идва в отговор на направено проучване, възложено от Агенцията за социално подпомагане, в което се препоръчва размерът на помощта да се съобрази с големината на семействата. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?