Следвайте ни

Български баща се бори с Норвегия за децата си

Български баща се бори двете му деца да не бъдат върнати в Норвегия и да не бъдат настанени в приемно семейство там.

Чавдар Георгиев има 2 деца - момченце и момиченце на 7 и 4 г., чиято майка е норвежка. Георгиев се разделя с жена си преди 2 г., след като тя е арестувана за големи финансови престъпления. Жената е задържана през декември 2017 г. Вкараха я в изолатор, стоя 7 месеца там. Постоях 20 дни, не вярвах, че е толкова сериозно, но като мина мярката за неотклонение, реших да се прибера в България, разказа Георгиев пред Нова телевизия. Той извежда легално децата от Норвегия.

През март 2018 г., след излизането й от ареста, майката завежда дело по Хагската конвенция за отвличане на децата. На първа инстанция българският съд казва, че децата не са нелегално изведени - предвид задържането на майката и здравословното състояние на момченцето, разказа Чавдар Георгиев. В решението обаче се коментирало незаконно задържане.

Бащата се притеснява за съдбата на децата, ако бъдат върнати в Норвегия.

На 24 септември започва наказателното дело на майката и обвиненията срещу нея се сериозни. Ако тя влезе в затвора да излежава ефективната си присъда, децата ще бъдат дадени на две отделни приемни семейства, няма да им се разрешава да говорят на български и ще им сменят имената, за да не бъдат намерени, притеснен е бащата.

Днес делото на Чавдар Георгиев се гледа от Апелативния съд. Неговият случай не е единствен. На първа инстанция българският съд взе решение в негова полза.

И други българи водят съдебна битка за децата с в Норвегия, където социалните служби имат силно рестриктивни изисквания.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?