Следвайте ни

България чака 1,1 млн. по Зелената сделка

viber icon

Планът за възстановяване след COVID-19 трябва да бъде фокусиран върху т.нар. Зелен пакт и цифровия дневен ред. Политиките за земеделие и развитие на регионите, които получават около две трети от бюджета на ЕС, имат значителен потенциал, за да допринесат за една по-зелена икономика. За прехода към реализиране на зелената сделка България поиска от Европейския съюз 1.1 млн. лв. Решение за това бе взето на Министерския съвет през месец март.

Средствата ще дойдат от Програмата на ЕС за подкрепа на структурни реформи, по линия на която ще бъде осигурено финансиране. Разходите за това са изцяло за сметка на тази програма и не се изисква национално финансиране.

Страната ни ще трябва да изготви териториални планове за преход на територията на три предложени и одобрени от ЕС области - Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Тази седмица Европейската комисия ще се фокусира отново върху Зелената сделка, която бе на пауза заради пандемията с коронавируса.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?