Българи си бутат вилите в Гърция заради жестоки глоби

Българи си премахват сами вилите от районите на Миродато, Мандра и Авдира заради акция с поголовни крути глоби за незаконно строителство от гръцките власти от последните месеци на миналата година.

В трите крайморски селища, които са в района на Ксанти, има около 200 имоти на българи. Те са купили земеделска земя, върху която са поставили каравани и вили. Гръцките власти им налагат глоби от 15 до 150 000 евро, според големината на обекта и строителните материали, с които е направен. Заради крутите глоби част от нашенците си премахват вилите сами, защото по този начин глобата им е само около 500 евро. При новината за крутата санкция един смолянчанин дори я нарязал с резачката и си докарал дървения материал в Смолян. Собственици на обекти от Златоград и Смолян негодуват, че са били обект на проверки неведнъж ог гръцките власти досега, но не им констатирали нарушения, а сега изведнъж им се налагат крутите санкции. Част от тях обжалват глобите в съда в Ксанти.

"Това не е нещо избирателно към българите, налагат се и на гърци. Това е процес, който тече в последно време в Гърция, след пожара в Атина. Има много голямо увеличение на глобите, преди бяха 30% от 600 евро на кв. м, сега е 100% от 600 евро/кв. м. И всяка година след това плащаш 300 евро на кв. м глоба, за това че е продължава да ти седи на мястото незаконната къща, защото нямаш право на земеделската земя да сложиш и преместваем обект, само каравана или кемпер. Глобите надминават според обекта и 150 000 евро, защото ако имаш 100 кв. м. постройка плащаш по 60 000 евро глоба и всяка следваща година по 30 000 евро глоба. Или трябва да премахнеш постройката или да плащаш глобата", обясни бизнесменът от Златоград Величко Сидеров, който също има имоти в съседна Гърция.

 
Той заяви, че заедно с други собственици на такива обекти търсят съдействие чрез кметовете на общини в Смолянско от държавата ни за решаване на проблема с гръцките власти. 
"Запознат съм с проблемите на собствениците на имоти в района на Северна Гърция. Има промяна в гръцкото законодателство, които засягат тези обекти. Когато са строени условията са били други и не е имало проблем. Разговорял съм с кмета на Ксанти и проблема е поставен на ниво заместник министри. Редно е да се каже, че строителните власти не делят обектите на "български" и "гръцки" и критериите са еднакви. Обектите могат да останат в този вид само при промяна в гръцкото законодателство", заяви кметът на община Смолян Николай Мелемов. През 2011 г. е имало "амнистия" за такива имоти, които са узаконени чрез плащане на еднократна глоба. Сега ако властите в Гърция обявят нова такава към днешна дата вилите на българите може да останат.

Според нашенци, напрежението се провокира от местни политици, които всявали съмнения, че българите ползвали имотите и правата върху тях незаконно. Българите започват да си купуват имоти край морето след отварянето на пунктовете през границата при Златоград и Маказа. Хора от Смолян, Мадан, Златоград, Рудозем, Момчилград, Кирково, Пловдив купуват парцели от по 300-400 кв. м и върху тях слагат каравани и преместваеми бунгала.

Вложенията им варират от 15 до 50 000 евро в обектите. В тях много от тях започнаха през годините успешно да развиват туризъм, като отдават цяло лято стаи за български туристи. Това обаче не се харесва на гръцките хотелиери, защото им се подбиват цените. Гърците негодували, че нашенци не плащат техните разходи за данъци и осигуровки на държавата им, за разлика от тях, а ползват морето за собствен бизнес.

Нашенци обаче заявяват, че преди да започнат те да развиват туризъм тази част на Гърция е нямала курортен облик изобщо. И когато разработили реално района като курорти, започнали да им се налагат зловещите санкции, вместо с гърците да намерят общо решение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?