965
Следвайте ни

Бизнесът пред президента: Без таван на компенсациите за тока

viber icon

Изложихме в продължение на над 1 час пред президента притесненията ни във връзка с рекордно високите цени на тока и установихме, че нямаме различия с него в анализа на ситуацията, а до голяма степен и по отношение на това как трябва да се действа. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след срещата с държавния глава. На нея присъстваха и представители на ръководствата на БСК, КИПЕБ, ССИГ и БТПП. 

Различията според Велев са в степента на компенсация, която трябва да се предприеме по отношение на бизнеса и те са между индустрията и енергийното министерство. Бизнесът предлага след разрешението на ЕК да се компенсират 75% от горницата над 185 лв. за мегаватчас всички небитови потребители на ток. Това няма да бъде непозволена държавна помощ, тъй като компенсацията ще е поголовна, т.е. няма да е за отделни браншове или отделни фирми. 

Министерството обаче предлагало да се сложи таван до 1000 лв. за мегаватчас, каквато цена токът наистина стигна няколко пъти тази година и да се компенсират потребителите с 30% от тази цена. Така обаче според Велев остават едни 700 лв. за мегаватчас, които

са много над прогнозната цена от 119 лв. за тази година. 

"Предадохме на президента нашите разчети, от които се вижда, че ако се приеме нашият вариант за компенсация, парите, които ще даде държавата са много по-малко от свръхпечалбите, които натрупаха АЕЦ "Козлодуй" и другите производители на ток, както и от излишъка във фонд "Сигурност на енергийната система". При това без да смятаме повишеното събиране на ДДС и другите косвени приходи. Държавният глава въпреки липсата на правомощия може все пак да отправя послания, да води разговори, което не е малко", каза още Велев.  

„Винаги имаме надежда на благоприятно излизане от тази ценова криза, стига да има диалог и разбиране и заедно намерим решенията. Това заяви пък председателят наУС на  БСК Добри Митрев, който също участва в срещата с президента.
Камарата благодари на Румен Радев, че в спешен порядък прие да ни изслуша, как да излезем от тази кризисна ситуация. Мисля, че той прояви разбиране към данните и разчетите, които изнесохме пред него, обясни Митрев. Президентът е поел ангажимент да разговаря с останалите институции, които имат отношение към този проблем, така че по-справедлив начин да се търси и да се намери решение.

Това е важно, защото анонсираното от правителството с таван не повече от 30% от увеличената цена няма да доведе до желания резултат, категорични са от БСК. Според тях, ако все възприеме предложението да няма долен таван, може да се мисли икономическият ни ръст да стане двуцифрено число, да се скъсят веригите за доставки и все повече компании да търсят коопериране с наши фирми. „От тук нататък, ако има държавническо отношение, можем да не просто да не се удавим, но и да изплуваме.

Експертите на БСК предлагат също в средносрочен и дългосрочен план , под патронажа на президента да се обсъди отново енергийната стратегия и да се преосмислят неслучилите се неща в нея, за да сме подготвени за икономическата и технологичната трансформация, която ще се случва на фона на Зелената сделка, обясни още Митрев.

В един експертен консултативен състав, в който да участват всички институции, да търсим предварителни решения и стратегията. Той подчерта, че очакваме в близките дни изпълнителната власт да откликне и да се търси решение, което да не е в ущърб нито на производителите, нито на което и да е българско предприятие.

Очакванията са през януари да има ново повишение на цените, а всяко повишение вдига риска за фалити и за безработни хора. „Надяваме се на адекватно и държавническо разбиране. Пред нас има две хипотези - да катастрофираме или да направим скок, надяваме се на бързо решение“, заключи Митрев.

Преди дни работодателите пратиха отворено писмо до президента във връзка с новия пик на цените на борсата с предупреждението, че ако нещата продължават така, има реална опасност големи производствени мощности да не отворят след Нова година.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?