Следвайте ни

Бизнесът настоява да не вдигат минималната заплата догодина

viber icon

Минималната работна заплата да останe замразенa за следващата година, настояват работодателските организации. Това заяви в „Здравей България“ по Нова телевизия Васил Велев, който е председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Тя трябваше да скочи от 610 лв. на 650 лв. през 2021г. Увеличението е с 40 лв. Васил Велев обаче припомни, че това е трябвало да се случи на базата на очакван ръст на БВП от над 3%. Заради коронакризата обаче вече е отчетен спад за второто тримесечие от 8,5% спрямо същия период за миналата година. Според Европейската комисия прогнозата за цялата е за спад от 7,1%. "През 2020 г. ще слезем на нивото на 2018 – 2017 г. като БВП и продажби на компаниите”, обясни Васил Велев.

Затова според него не е разумно вдигане на минималните нива на възнагражденията в страната в условия на икономически срив и повишена безработица.  "В тези условия най-разумното е да не се увеличават сегашните им нива. Замразяването на нивото на минималната заплата ще се отрази на безработицата, ще позволи на бизнеса да наеме част от 100 000 безработни у нас", заяви Васил Велев.

Той подчерта още, че се наблюдава ръст на средната работна заплата, който е абсолютно механичен, защото при криза се съкращават най-напред нискоквалифицираните работници и тези с лоши трудови навици. 

От синдикатите в България обаче не са съгласни с бизнеса. Според Любослав Костов от КНСБ ако замразим минималното възнаграждение, то и производителността на труда трябва да се замрази на нивата от тази година. „Всеки бизнес иска да му се повишава производителността, нали. Страната ни е с най-ниските минимални заплати в ЕС. В момента България е спряла на едно ниво, на което имаме пари за почти всичко, така че трябва да може да си позволи да стимулира бизнеса да увеличи възнагражденията с 40 лв.“, аргументира се Костов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иво

Иво

08.09.2020 | 09:15

Нямам вече никакви надежди за тая държава! Заради мишоци като тоя на снимката, лакеи на мафиоти!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?