1939
Следвайте ни

Бизнесът категоричен: КЕВР да отмени решението си за цената на газа от 1 ноември

viber icon

Работодателите от четирите организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, изпратиха писмо до преседателя на КЕВР Иван Иванов и до медиите с искане регулаторът да отмени  решението си за цените на газа от 1 ноември, пише 24 часа

На 1 ноември комисията се произнесе, че цената за регулирания пазар - за топлофикациите и газоразпределителните дружества, е 93,19 лв. за мегаватчас вместо над 124,76 лв., както беше първоначалното предложение на "Булгаргаз". За бизнеса обаче цената остана 119,87 лв., което е увеличение с 27%.

Работодателите изброяват и причините, които обосновават искането им.

„Булгаргаз“ ЕАД изпълнява ролята на обществен доставчик. Индустрията в България има заявени количества и сключени договори с „Булгаргаз“ ЕАД в качеството му на обществен доставчик. Въпреки привидното наличие на „свободен пазар“ за природен газ, фактическото положение на търговията в България е съвсем различно. На практика ние бяхме принудени посредством законови промени да излезем на т. нар. „свободен пазар“, чиято структура на функциониране е тежко обременена от регулация.

Тази регулация засилва монополното положение на „Булгаргаз“ ЕАД и отваря възможността за прилагане на принципа на кръстосано субсидиране между двете групи крайни потребители – битови и бизнес. Именно този принцип е забранен от Третия енергиен пакет на ЕК. Нещо повече – същият е изрично посочен в чл. 31, т. 6 от Закона за енергетиката, където е посочено, че: чл. 31. При изпълнение на правомощията си за ценово регулиране комисията се ръководи освен от принципите по чл. 23 и 24 и от следните принципи: …6. недопускане чрез цените на кръстосано субсидиране: а) между отделните групи клиенти…“.

Смятаме, че с обявените предварителни намерения за корекция в цените на регулирания пазар и отражението в обратната посока върху цените за индустриалните потребители съответства именно на този забранен от ЕК принцип.

В тази връзка настояваме категорично КЕВР да вземе внимателно решението си при утвърждаване на цените за ноември 2021 г., като не допусне основание за стартиране на наказателна процедура срещу България.

Смятаме, че пазарът за природен газ в Европа, както и стартиралите няколко разследвания за манипулации от европейски институции оказва допълнителни предпоставки в тази посока. Обръщаме внимание, че след като в решението на КЕВР пише, че в 10,10 часа е получен мейл от „Газпром“, че „Булгаргаз“ ЕАД е изпълнил поставените условията и те се съгласяват да направят доставката на "спестените" количества, е редно „Булгаргаз“ ЕАД да подаде ново заявление за утвърждаване на цени.

Всички клиенти на „Булгаргаз“ ЕАД имат едни и същи договори и условия - и това е в подкрепа на нашите аргументи. Индустрията, топлофикациите и газоразпределителните дружества (в ролята на крайни снабдители) подписват едни и същи договори с „Булгаргаз“ ЕАД, просто защото е обществен доставчик.

Регулаторът следва да определя една и съща цена на обществения доставчик към всички негови клиенти. Това няма да е в нарушение на цитирания от КЕВР чл. 30, ал. 1, т. 7 от Закона за енергетиката.
„Булгаргаз“ ЕАД закупува природен газ от два източника:
- „Газпром Експорт“;
- Държавната петролна компания на Република Азербайджан – „Сокар“.

Поради пандемията през 2020 г. „Булгаргаз“ ЕАД не е доставил всички поръчани количества по договора с „Газпром Експорт“, когато цените бяха 3-4 пъти по-ниски. Тези количества са поръчани от името и за сметка на всички клиенти на „Булгаргаз“ ЕАД в ролята му на обществен доставчик. Те са по-евтини и са „спестени“ от всички клиенти на „Булгаргаз“ ЕАД. Те не са „спестени“ само от топлофикациите и крайните снабдители, по-скоро са спестени от тях в по-малка част. Няма как в регулаторно решение по отношение на монополна доставка КЕВР да „разпредели“ тези количества само за топлофикациите и крайните снабдители. Точно както няма как да има регулаторно решение, че количествата от „Сокар“ отиват само за топлофикациите и крайните снабдители.

КЕВР регулира монополни участници в пазарите на енергия. С регулаторното решение на КЕВР от 01.11.2021 г. имаме предоставена непозволена държавна помощ към топлофикациите и към крайните снабдители", се казва в позицията на работодателите.

Тя е подписана от Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България, Добри Митрев, председател на УС на Българска стопанска камара, Цветан Симеонов, председател на УС на Българска търговско-промишлена палата, Кирил Домусчиев, председател на УС на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?