46
Следвайте ни

Бизнесът и синдикатите излизат на национален протест

viber icon

Бизнесът и синдикатите свикват национален протест на 19 октомври от 12 часа пред сградата на Министерския съвет. Причината е безпрецедентните цени на тока за промишлеността, предаде репортер на БГНЕС.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се присъединяват към общонационалния протест на работодателските организации и синдикатите срещу космическите цени, които достига токът в България.

"Всички заедно ще излезем пред сградата на Министерски съвет, за да кажем на властта какво мислим за бездействието й. Сегашните равнища на цените на електроенергията за небитови потребители са непосилни за повечето предприятия. Те са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните. Не се е случвал никога дори и близък до този ръст", заявяват членовете на организациите на ресторантьорите.

По думите им над 600 000 небитови абоната са подложени на ценови шок - не са само големите и средните промишлените предприятия, а и малкият бизнес. Това са и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, всички небитови потребители на електроенергията.Това води до неплатежоспособност на предприятията, инфлация и обедняване.

"В тази кризисна ситуация не са предприети никакви мерки за компенсиране на предприятията.

Водени от горното настояваме за компенсация на Свръхразхода за всеки небитов потребител на електроенергия, с което цената на електроенергията за индустрията поне да се доближи до тази на регулирания пазар. За времето от август 2021 г. до месеца, когато цената се нормализира. Искаме да се компенсира поне 75 % от разликата между прогнозната цена на КЕВР (119 лева за мегаватчас) и реалната цена за небитови потребители (около 400 лева през последните дни) – разлика, която държавата получава под формата на дивиденти от Свръхпечалбите, които ще надхвърлят с над милиард лева планираните от БЕХ и още толкова Свръхприходи във Фонда за сигурност на елекроенергийната система и бюджета.

Компенсациите трябва да са незабавни (а не догодина)!

Компенсациите трябва да са адекватни - от порядъка на 200 лева на мегаватчас за октомври, а не символичните 50 лева за МВтч! Компенсациите трябва да са за всички, а не за няколко предприятия, основно държавни!. Искаме допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от скока на цените на тока и другите енергоносители", заявяват още протестиращите.

Заведенията считат ситуацията за "енергийно робство". Те настояват мярката  60/40 да се преработи в нов формат до работеща и за сектор ресторантьорство и хотелиерство. И дебело подчертават, че утрешният протест не е политически.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ходи ги виж синдикати те

Ходи ги виж синдикати те

18.10.2021 | 18:49

В стъкларския кви са подлоги . Не защитават интересите на работника , само тях си гледат . Смучат синдикални вноски и това е . И двамата синдикати лидери на КНСБ и Подкрепа треперят да не ги изгонят от работа . Нещ@стници . Няма синдикати в България , ако бяхме като Италия , Гърция , Франция досега всички да са на улицата .

Отговори
2 1
Да се спасим преди зимата

Да се спасим преди зимата

18.10.2021 | 17:52

Всички навън. Стига, да спрем злобаря фатмак. Стига лицеви опори

Отговори
2 3
Само питам

Само питам

18.10.2021 | 17:20

А работниците кога

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?