Следвайте ни

Бившият министър на икономиката: Всички кредити, раздадени от ББР, са обезпечени и се обслужват 

viber icon

Министерството на икономиката извади на светло най-големите кредитолучатели на Българска банка за развитие /ББР/. Междувременно стана ясно, че банката вече е 100 % държавна собственост, след като служебният министър на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР),  по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите. Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата  като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР). Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от „Българска банка за развитие“ АД в съответствие със Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн.лв.

На обвиненията, че осем фирми са получили около 1 милиард лева заеми, бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов реагира светкавично.  „Няма нищо смущаващо, че 8 фирми са получили около 1 млрд. лв. Това не противоречи на устава на ББР, всичко е проверено от международните финансови институции“, заяви пред bTV той.

„Тези 1 милиард лева не са отишли просто така в тези 8 фирми. Това са кредити с много сериозно обезпечение, които се обслужват“, каза той и подчерта още веднъж, че става дума за „кредити, а не за раздадени средства“, каза Борисов.

По думите му, активите на банката в момента са 4 млрд. лв., наличните пари са 1,5 млрд. лв.

„62% от портфейла на ББР се държат от малки и средни фирми, 15% от общински и едва 23% от големите компании“, обясни Лъчезар Борисов.

 

Ето ги компаниите, които са получили заеми от държавната банка.

Кредити с размер над 140 млн. лв.:

Слънчев ден АД

Благоевград-  БТ АД

Роудуей кънстракшън АД

 

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)

Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

 

Кредити с размер над 60 млн. лв.:

Параходство БМФ АД

Транспект АД

Инса Ойл ЕООД
 
 
 
 
 
 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Винаги съм вярвал в ГЕНИЯ НА БАЦЕ

Винаги съм вярвал в ГЕНИЯ НА БАЦЕ

17.05.2021 | 22:04

Банката нали е създадена да обслужва и подпомага дребен и среден бизнес.?!?? Евала тогава на Баце и България щом ни е такъв дребния и средния бизнес.домуза,пеевски,гергелан са добри дребни бизнесмени и редовно си плащат кредитите.Ами ние тогава сме много по-добре от Кувейт и Саудитска Арабия щом имаме такъв дребен и среден бизнес Кви германци ,Кви китайци ,кви.хамериканци, Кви датчанин.БГ ИКОНОМИЧЕСКИЯ ВАЛЯК ГИ Е СМАЧКАЛ ,КАТО РЯДКА ГРАДИНСКА РЪЖ ,Ами тогава за какво да сменяме Баце при такъв мощен дребен и среден бизнес.А" УМНИЦИ" Какъв ли ще е ЕДРИЯ НИ БИЗНЕС А???????.Пак изумихме света.КАКВО ТОГАВА МРЪНКАМЕ ОТ БАЦЕ И НЕ ГО ЩЕМ???БАЦЕ ДА НИ УПРАВЛЯВА ДОКАТО МУ ОКАПЯТ ЗЪБИТЕ И СТАНЕ 200 КИЛА. ПРИ ТАКЪВ МОЩЕН ДРЕБЕН И СРЕДЕН БИЗНЕС НЯМА ЛОГИКА ДА ГО СМЕНЯМЕ.СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА НОВ ФЕНОМЕН -БЪЛГАРСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ЧУДО!!!

Отговори
16 5
Жоро

Жоро

17.05.2021 | 20:44

На тиквун трябва да му викат Бойко паралелния или биполярния. Не познава шишко, а му раздава милиарди. Всичко в БГ е идеално, уж настигаме Румъния, а всъщност те са на светлинни години пред нас. Най-добре се справяме с Ковид, а водим в света по смъртност. Добре започва служебното правителство, дано успее за тези два месеца да изкара наяве мащабните далавери на ГРОБ.

Отговори
18 5
Митко

Митко

17.05.2021 | 20:48

То точно това трябва да се огласи публично, къде сме спрямо другите и по-точно спрямо предпоследния, щото ние увеличаваме разликата и сме твърдо на последно място по всичко.

Отговори
16 5
Черньо Русев

Черньо Русев

17.05.2021 | 20:42

Няма нищо смущаващо - крадем си както досега. Медиите спят или прикриват.

Отговори
14 4
Граматиков

Граматиков

17.05.2021 | 20:09

Всички са на Шиши. Взеха му банката.

Отговори
17 3
браво

браво

17.05.2021 | 20:05

Сега разбраха ли всички слугите от вестник Марица откъде са се издържали?От парите дадени на Пеевски от ББР.

Отговори
18 5
Митко

Митко

17.05.2021 | 20:47

Вестникът е даден на аренда от пещерняците на Герб барабар с 30 трола.

Отговори
16 5
Въпрос

Въпрос

17.05.2021 | 19:57

Тоя беше министър!?Хора,опомнете се.

Отговори
12 4
Батко

Батко

17.05.2021 | 19:44

Няма проблем, че си облужват кредитите фирмите, проблемът е, че се раздават на ваши фирми. Б аси .... гербер.

Отговори
19 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?