Следвайте ни

Бивш полицай №1 на Пловдив и герой от Катуница оглави жандармерията

viber icon

Бившият шеф на полицията в Пловдив главен комисар Тодор Гребенаров е новият директор на ГД "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". МВР шефът Бойко Рашков е разписал заповедта за назначението му днес. Гребенаров, който досега беше зам.-шеф на Националната полиция, сменя  главен комисар Красимир Добрев, който излиза в пенсия. По неофициална информация той сам е поискал да напусне поста.

Главен комисар Гребенаров е роден на 2 юни 1963 година в Карлово. Завършил е НВУ "Васил Левски"- Велико Търново. Започва работа в системата на МВР през 1995 г. като полицейски инспектор в сектор "Охранителна полиция" в ОДМВР-Пловдив.

Последователно преминава през длъжностите полицейски командир, началник на сектор "Конен ескадрон и водачи на служебни кучета", началник на сектор "Охрана на обществения ред" и началник на отдел "Охранителна полиция" към областната дирекция, а през 2013 г. той е назначен за директор на ОДМВР-Пловдив.

В края на същата година е повишен в началник на Главна дирекция "Национална полиция", а от 2015 г. до момента той е неин заместник-директор.

За доказания си професионализъм гл. комисар Гребенаров е награждаван многократно с високи отличия на Министерството на вътрешните работи, се казва още в официалното съобщение.

През 2008 година му е присъдено отличието “Полицай на годината” за високи професионални достижения. 

Гребенаров беше големият герой при бунтовете в Катуница през есента на  2011 година, когато пълен с роми бус прегази 19-годишния Ангел Петров. Тогава като шеф на Охранителна полиция той не допусна да се пролее кръв, след като протестиращите българи тръгнаха да палят и рушат имоти на фамилията на Кирил Рашков, известен повече като Цар Киро. Наложи се Гребенаров да застане между недоволните и униформените, за да ги успокои и да овладее положението.

Дирекцията, която сега 57-годишният пловдивски кадър оглавява, обедини миналата година под една шапка жандармерията с баретите от СОБТ. Така към нейните задачи вече влизат осигуряването на екипи при терористични атаки и заложнически кризи. 

Бойко Рашков вече смени заместник-министрите, главния секретар Ивайло Иванов, административния секретар Бойко Славчев и шефа на дирекция "Инспекторат" Николай Гешев, а директорът на "Вътрешна сигурност" беше преназначен.

 

Васко Вълчев

Васко Вълчев

Медия координатор

Васко Вълчев e завършил Българска филология. Работил е в „Пловдивски новини” и „Вести”. През 1997 г. участва в създаването на "Стандарт Пловдив". От 2001 г. се присъединява към столичния екип на изданието. От 2006 г. до 2018 г. е зам.-главен редактор на "Стандарт". През 2019 г. е координатор на столичния екип на "Трафик нюз". От началото на 2020 г. се присъединява към "Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Жалко за този човек

Жалко за този човек

27.05.2021 | 21:32

Много е свестен. Не биваше да рушиш името си като влизаш в кабинет на летеца. Грозно е!

Отговори
6 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?