Следвайте ни

Бивш конституционен съдия: До месец ще е ясно дали пак отиваме на избори

viber icon

До месец ще стане ясно дали новият парламент ще успее да състави правителство, или ще се върви към предсрочни избори. Това прогнозира бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, ръководител на катедра "Конституционноправни науки" в Юридическия факултет на Софийския университет.

„Заявката на ГЕРБ е, че те съвсем сериозно ще предложат правителство и няма да върнат проучвателния мандат веднага след като бъде връчен с указ на президента, и техният кандидат Даниел Митов ще предложи състав в Народното събрание, което означава, че ще има една парламентарна фаза на обсъждане и на гласуване в парламента", каза професорът.

Там ще има две гласувания - за кандидата за министър-председател и ако успее и мине кандидатурата, тогава той ще предложи останалата част от състава на правителството, а с министрите анблок ще се премине към повторно гласуване. Проф. Киров пресметна, че това най-вероятно ще бъде в рамките на седмица.

"Може да има правителство още с първия опит, нямам представа, но ми звучи в сферата на фантастиката при това силно противопоставяне на всички други парламентарни групи срещу ГЕРБ. Предстои да видим, всичко става”, каза още той.

При провал и с мандата на "Има такъв народ", за които също има съмнения, че може веднага да откажат да съставят кабинет, президентът дава възможност на трета парламентарна група, този път по своя преценка. Ако и третият опит се провали, президентът разпуска парламента, насрочва избори в двумесечен срок и назначава служебно правителство. Ако всяка от трите партии държи мандата по една седмица, то целият процес приключва на 11 май, а датата на евентуален предсрочен вот може да е на 11 юли, неделя. Ако обаче партиите държат мандата по-кратко, то изборите могат да бъдат и по-рано - още в края на юни или началото на юли.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?