2374
Следвайте ни

БГ планът за възстановяване още на трупчета, няма да получим авансово плащане от ЕК

viber icon

Все повече европейски държави придвижват напред процедурите си по Плана за възстановяване и устойчивост, а други вече се възползват от финансирането. Планът дава възможност на страните-членки да получат достъп до милиарди евро под формата на безвъзмездни средства и много евтини заеми, които ще бъдат отпускани до 2026 г.

Днес Финландия ще получи своята оценка за Плана си, като в Хелзинки пристига председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Утре тя ще посети Талин, където пък ще представи оценката на Естония.

Хърватия от своя страна получи в събота авансово плащане от механизма на обща стойност 818,4 милиона евро. Плановете на „проблемните“ Полша и Унгария може да бъдат одобрени през ноември под условия, написа в петък Ройтерс като цитира европейски източници. Ако бъде одобрена, Полша може да получи 23 млрд. евро безвъзмездни средства от ЕС и 34 млрд. евтини заеми, докато Унгария може да очаква 7,2 млрд. евро безвъзмездни средства през следващите години.

Така се оказва, че България и Нидерландия са единствените държави в ЕС, които не са внесли своите проектопланове в Брюксел.

Срокът бе до 30 септември и сега на практика няма технологично време за одобрението му в рамките на тази година.

Според регламента, Комисията има два месеца за оценка, а Съветът още един, за да вземе решение за съответствие на плана. 

След това - в двумесечен срок, се прави авансовото плащане от 13% от цялата стойност на включените в плана реформи и проекти.

Времето тече, а за оставащите 3 месеца до края на 2021 г. тези процедури изглеждат все по-трудноосъществими.

Въпросът с внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост на България не веднъж беше повдиган от ГЕРБ и други партии. Служебното правителство на Румен Радев обяви, че е готово с преработката, като заслуга за това имаха Атанас Пеканов, Кирил Петков и Асен Василев. Опит да се внесе Планът не беше направен и от 46-ия парламент, въпреки призивите това да се случи. Въпреки, че служебните министри не дадоха зелена светлина на плана, Асен Василев реши да вкара в актуализацията на бюджета именно от неполучените средства, които по всичко личи скоро няма да дойдат у нас.

Сега последното обещание на служебния кабинет е документът да бъде в Брюксел до 15 октомври. Но докато това не се случи, Планът на нашата страна остава на трупчета и с въпросителни, пише Tribune.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?