Следвайте ни

БГ компания търси жени тираджии

viber icon

Програма за кариерно ориентиране на жените като професионални шофьори стартира транспортно-логистична компания Transpress. Кампанията “Път за дамите”, която е първата по рода си у нас, се открива на 8 март. Заинтересованите ще получат информация за естеството на работата, спецификите, предизвикателствата и възможностите в нея. Основни ментори ще бъдат жени, които са избрали да се развиват като професионални шофьори. 

Програмата е отворена, както за дами без опит и необходимите категория С и С+E, така и за такива, които вече са направили първите си стъпки в професията.  Една част от преминалите през въвеждащия модул ще могат да получат подкрепа и частично финансиране за придобиването на необходимото свидетелство за правоуправление, както и допълнително практическо обучение и възможност за стаж и постоянна работа.

Инициативата “Път за дамите” е разработена в отговор на засиленото търсене на професионални шофьори на пазара на труда и адресира много ниските нива на ангажираност на жените както в Европа, така и в България. Според проучвания жените, професионални шофьори в Европа, са едва 2%, а у нас делът им е дори още по-нисък.

С увеличаването им до 10% може да бъде намерено адекватно решение на проблема с недостига на кадри в тази изключително важна професия. Доказано е, че дамите имат много качества, които са подходящи за професията шофьор. Те са много дисциплинирани и организирани, реагират спокойно в конфликтни ситуации, което помага да се спазват правилата за движение и сроковете. Един от доказано работещите модели в световен план и у нас е сформирането на тандеми между съпрузи или партньори.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?