Следвайте ни

Бг арестант иска 120 000 лв. обезщетение, ето какво го застигнало зад решетките

viber icon

120 000 лева обезщетение от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” поиска лишен от свобода, освободен предсрочно от затвора в Бобов дол. Искът е за претърпени неимуществени вреди през периода 25.04.2019 г.-25.09.2019 г. Тогава затворникът е диагностициран с исхемичен инсулт. „Последвали са тежки увреждания вследствие небрежно и нехуманно отношение на ръководството и длъжностните лица на затвора в Бобов дол по време на престоя, изразяващо се в неосигуряване на възможност за лечение”, се твърди в жалбата, пише struma.bg.

В хода на делото от копие на книга за медицинска помощ съдът в Кюстендил е установил, че от 07.03.2019 г. мъжът  е постъпил в общежитието „Самораново“ към затвора, на 18.04.2019 г. е отказал медицински преглед в медицинския център, а на 22.04.2019 г. е извикана Спешна помощ поради оплаквания за схващане на 4-5 пръста на дясната ръка с изтръпване.  Документирана е и препоръка за постъпване в болница с отразен отказ за консултация с невролог в болнично заведение. Въпреки отказа мъжът е конвоиран до МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003“ в Дупница и оставен на болнично лечение поради влошено здравословно състояние. Съгласно издадената епикриза лечението е проведено през периода 08.05.2019 г.-13.05.2019 г. с диагноза исхемичен мозъчен инсулт. Изписан е по-късно с подобрение в общото състояние и предписано амбулаторно медикаментозно лечение. На 27.06.2019 г. отново е конвоиран до болницата, като е продължена терапията с лекарствата по епикризата. Същевременно от събраните свидетелски показания магистратите от Административния съд в Кюстендил констатират влошеното здравословно състояние вследствие на прекараното заболяване.

Братът и сестрата на бившия затворник разказват, че при посещенията им в затвора забелязали проблеми с говора и нарушени двигателни функции на дясната ръка на родственика си.При безспорно установеното претърпяно заболяване мозъчен инсулт по време на изтърпяване на наказанието в затвора в Бобов дол според съда не е установено оказаната медицинска помощ да не е била в необходимия обем, време и квалификация. Съдът е посочил, че на осъдения е осигурено медицинско обслужване съгласно изискванията на Наредба №2/22.03.2010 г. за условията и реда за медицинско обслужване в местата за лишаване от свобода, съобразено с конкретното здравословно състояние на лицето и оплакванията му. Осъществени са болнични лечения, назначена е медикаментозна терапия, последващи прегледи при специалисти за проследяване на здравословното състояние, като всички действия и назначения на лечения с медикаменти на медицинските специалисти са изпълнявани от специализираните органи. Така председателят на състава, съдия Иван Демиревски, отхвърли като неоснователен предявения иск. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай