2374
Следвайте ни

Безпрецедентно! Габровец съди НАП за 1 млрд. лева ВИДЕО

viber icon

Безпрецедентен иск от физическо лице към държавата. Габровец иска от Националната агенция по приходите един милиард лева за причинени неимуществени вреди. Мартин Стефанов твърди, че е инвалидизиран вследствие на тормоз от множеството проверки на бизнеса му.

„Преди седем години се прибрах в България да развивам търговия със зърнени култури”, така започва историята на габровеца Мартин Стефанов и последвалите премеждия с НАП в ефира на NOVA.

„По молба на клиенти, познавайки пазара в България, колко е опасен и много монополизиран, помогнах да се направят добри сделки между партньори от България директно с чужбина – мелници и фуражни заводи”, споделя мъжът. И търговията потръгнала.

„Оборотите на фирмата бяха от 2 млн. лв. за шест месеца. През 2016 г. оборотите минаха 3,5 млн. лв. Явно съм влязъл в полезрението на НАП – една малка фирма с управител да има такива обороти. И през 2017 г. започна атаката срещу мен. Една след друга – приключва една и почва следващата проверка, после почва ревизия. След ревизията, пак проверка. Проверките продължиха до септември 2018 година”, разказва Стефанов. На търговецът са му съставени общо над 20 акта, които той обжалвал в съда.

„19 от тях отпаднаха, а 3 бяха потвърдени. Отпаднаха, че не са редовни от страна на НАП. Незаконосъобразни”, обясни търговецът. Като освободен от ДДС при търговия със зърно,габровецът не е използвал данъчен кредит или пари от държавата.

„Нямаше ставка от ДДС, която да използвам. Нормално е фирма, която използва ДДС, да е под наблюдение. Аз имам нулева ставка. Не познавам политици. Не познавам хора от страните от бизнеса, мафиотски. Не познавам никого. Аз просто работех открито с доставчици и клиенти, които бяха доволни”, категоричен е той.

Заради постоянните проверки Мартин Стефанов закрива бизнеса си. Получава и диагноза от ТЕЛК – трайна неработоспособност.

„Здравословното ми състояние никак не е добро. Имам потвърждение от габровската МБАЛ, която потвърди идиопатична кардиопатия. Имам после и от ТЕЛК решения, които потвърждават това заболяване”, обясни габровецът. Мартин Стефанов емигрира в Германия, където се лекува и развива бизнеса си там. И решава да заведе безпрецедентния иск към НАП заради влошеното си здравословно състояние

„Искът е с правно основания от чл. 1 по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на гражданите. Искането е за 1 млрд. лв., които в по-голямата си част представляват причинени неимуществени вреди. Приложени са документи за проверките на НАП, за които той претендира, че след това са му причинени тези вреди”, обясни адвокатът на мъжа - Десислава Колева .

„Искът е за всичко, което ми се причини, за всичко. Аз не мога и се страхувам да работя в България. Не искам да работя по този начин”, категоричен е Мартин. Ако спечели делото, търговецът на зърно заяви, че ще дари сумата. И щял да продължи с още искове към държавата. В още по-голям размер.

„Тази сума я формулирах, защото наскоро получих един документ, от една финансова институция в чужбина, която подготвя втория иск срещу НАП. Вече мога да го кажа - за материални щети”,  обясни Стефанов. Искът е входиран в първия ден на декември, а делото е насрочено за първи февруари в Административен съд – Габрово. Потърсихме за коментар Приходната агенция. От там, заявиха че ще коментират случая, след като съдът се произнесе окончателно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Батко

Батко

23.12.2021 | 12:11

И защо да е безпрецедентно? Сумата не е голяма! Това са жълти, повтарям, жълти стотинки за ГЕРБерската мафия!

Отговори
1 0
съмнявам се

съмнявам се

23.12.2021 | 10:01

при такива фантастични недоказани искове накрая ще стане битият -бит , такования-такован. прави си реклама.

Отговори
1 3
Има ли изненадани?

Има ли изненадани?

23.12.2021 | 08:57

Та това е стила на работа на хунтата МУ ! Иначе ТОЙ суджуци не яде. Всъщност това е истинското лице на цветарите - да изземват бизнес, да получават данък спокойствие. С една дума кражби, кражби и пак кражби. И после се чудят, че загубиха изборите - и парламентарни, и президентски. Жалко за онези, които повярваха, че един недоучил нарцисможе да е носител не нещо ново и светло. Жалко и за страната ни, разбира се, защото сега се вижда, че начело е бил един простак.

Отговори
9 0
Граматиков

Граматиков

23.12.2021 | 08:22

Огромният проблем е, че инспекторите издали тези 18 незаконосъобразни акта дори не са получили служебно мъмрене. А най-вероятно са получили парични надбавки за тях.

Отговори
18 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?