Следвайте ни

Без училище! Ето колко хиляди деца не се обучават онлайн

viber icon

Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че 30 000 деца не са включени ефективно в електронно обучение от разстояние. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за проблемите с дистанционното обучение.

Той допълни, че броят им е намалял спрямо пролетта, когато отново всички минаха към уроци от вкъщи и 36 000 ученици не са успели да се включат в тях.

Вълчев уточни, че се събира информация на база декларации от родителите, че децата им не могат да осъществяват електронно обучение, но с тоя списък влизат и деца, които не желаят да участват в самия процес. Затова и има разлика между броя, които нямат устройства и тези, които са включени в онлайн обучението.

„Много от децата имат смартфорни и учат. Те не са в тези 31 000, които не учат. Има и такива с телефони, но не учат”, посочи министърът.

По думите му около 15% от учениците в присъствено обучение не са ангажирани с учебния процес. 18 000 устройства вече били раздадени на учениците от училищата, посочи Вълчев. До януари пък трябва да бъдат закупени и доставени устройства с училищните бюджети със средствата, които бяха отпуснати от държавата. До тогава школата могат да си помагат взаимно и тези, които нямат устройства, да поискат чрез образователните инспекторати съдействие за такива от съседно на тях училище.

„Не можем да закупим 700 000 устройства, за да кажем, че сме осигурили равен достъп, но с допълнителните средства системата прави възможното да се осигурят повече устройства”, каза Вълчев. Той подчерта, че ключовият фактор е ученето. „Важно е да се задават задачи на децата и да се контролира тяхното изпълнение, да се използва проекто-базираното обучение”, каза още министърът. Училищата имали и право да заплатят и интернета на децата, чиито родители не могат да си позволят да го плащат.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Хаха

Хаха

10.12.2020 | 16:01

Училищните таблети са отдавна продадени, а мометата на по 13 - забременени. За какво им е училище? Те вече за ваучери за памперси се гласят (който не знае, социала раздава такива за бебетата по колибите).

Отговори
1 0
Учители

Учители

10.12.2020 | 14:22

Преди години имаше по 1 месец и повече дървена ваканция. Никой не учеше и никой не роптаеше. Който иска да учи, има възможност.

Отговори
2 1
Urfilas

Urfilas

10.12.2020 | 12:40

Значи може синковецът да има скъп андроид, а не може да се отделят далеч по-малки суми за лаптоп или таблет. Все в 19 век ли ще живеем_?

Отговори
0 0
Иванов

Иванов

10.12.2020 | 11:55

Нали предишният път били покрили 94 процента! Значи тогава са излъгали. Преди е можело, сега не?!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?