Следвайте ни

Без сламки и чашки от пластмаса от днес в ЕС! А у нас?

viber icon

От днес в Европейския съюз (ЕС) влиза в сила забраната за някои пластмасови продукти за еднократна употреба. Става дума за пластмасови прибори, чинии, сламки и още няколко вида изделия. 

Решението беше взето от Европейския парламент (ЕП) преди 2 години, а целта е в следващите 5 години да се намали почти двойно използването на подобни продукти. Не е ясно обаче дали забраната ще бъде ефективна, защото част от държавите членки не са готови с националните си стратегии.

У нас въвеждането на забраната също ще се забави, съобщава БНР.

Първата стъпка е забраната на пластмасовите продукти за еднократна употреба.

"Осем от тях ще бъдат изцяло забранени. Това са прибори, чинийки, сламки, клечки за уши, оксоразградима пластмаса, дръжки за балони и стиропорни съдове всякакви", заяви Данита Заричинова от сдружение "За Земята".

Това обаче ще се случи, след като бъде приета Наредба на екоминистерството.

"Наредбата вече е факт, тя е разработена, но чисто процедурно предстоят вътрешни съгласувания, след това трябва да бъде обявена за обществено обсъждане, в рамките на 1 месец постъпват конкретни предложения и нашата амбиция е най-късно до края на август, началото на септември, да влезе в Министерския съвет", заяви Ренета Колева, заместник-министър на екологията.

Количествата на пластмасовите продукти за еднократна употреба, които са на пазара преди влизането на наредбата в сила, ще могат да се продават в търговската мрежа и след това - до изчерпването им, за да не се превръщат в боклук. Но дори и след като приемем наредбата, тя няма да реши изцяло проблема с пластмасите за еднократна употреба.

"Остават на пазара чашките, бутилките, пликчетата и кутиите за храна. Там се увеличава отговорността на производителя, ще има повече такси за тях, както ще трябва да се поставят различни знаци - като например за хигиенни продукти, че те съдържат пластмаса", каза още Данита Заричинова.

Тези допълнителни такси и обозначения ще влязат в сила през 2025 година, а таксите за филтри за цигари ще бъдат въведени две години преди това. Според директивата на ЕС държавите-членки трябва да уведомяват потребителите за алтернативни продукти за многократна употреба и за въздействието на неправилното изхвърляне на пластмасови отпадъци за еднократна употреба.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?