Следвайте ни

Без милост: Втори съд реши съдбата на Делян, метнал 4-годишния си син от мост

viber icon

Апелативният съд във Велико Търново потвърди доживотен затвор при специален режим за  31-годишния Делян Б., който през юли м.г. хвърли от 30-метров мост край Габрово  4 годишния си син Дариел. Магистратите са потвърди изцяло присъда на Окръжен съд – Габрово, с която подсъдимият е признат за виновен в това, че на 03.07.2019 г., около 04.00 часа, в гр. Габрово, на околовръстен път, при условията на опасен рецидив умишлено умъртвил малолетния си  син Дариел, който се намирал в безпомощно състояние, като извършил деянието предумишлено.

Бащата-убиец ще трябва да заплати 200 000 лева на майката на починалото дете, като обезщетение за претърпените от нея неимуществени вреди.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново бе образувано на основание въззивна жалба от подсъдимия и неговия защитник, в която се сочи явна несправедливост на определеното от ОС-Габрово наказание, което се определя като несъразмерно тежко. Претендира се, че съдът не е отчел в достатъчна степен смекчаващите вината обстоятелства и се иска наложеното наказание да бъде намалено, пише "24 часа".

Въззивният съд отхвърля жалбата като неоснователна. Според магистратите първоинстанционият съд правилно е определил и отчел наличните смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства и е отмерил наказанието съобразно наличие на значителен превес на отегчаващите такива. В мотивите си, съставът посочва, че ОС-Габрово правилно не е наложил най-тежкото наказание „доживотен затвор без замяна“, като е отчел младата възраст на подсъдимия и оказаното от него съдействие при разследването. От друга страна, налагането на по-лекото наказание „лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години“ дори към максималния размер не би било в състояние да способства за постигане целите на чл. 36 от НК, както и да въздейства предупредително и възпиращо за нуждите на генералната превенция, а от друга страна не кореспондира с характера на престъплението, възприето от съда като изключително тежко.

Решението на ВТАС подлежи на обжалване и протест пред ВКС в законоустановения срок.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?