Следвайте ни

Без карантина за пристигащите от Египет, Тунис и Мароко ЗАПОВЕД

viber icon

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед във връзка с влизането в България от 1 април 2021 г., посочват на сайта на Министерство на здравеопазването. 

С нея отпада задължителната карантина при пътуванията на българите до Египет, Тунис, Мароко и още няколко африкански страни, в които няма сериозно разпространение на COVID-19. При пристигане у нас, хората ще трябва да си правят PCR тест до 24 часа и при отрицателен резултат ще бъдат освобождавани от карантина, пише в т. 9 от заповедта. Може да влизат и директно с негативен тест от съответните държави, направен до 72 часа преди пристигането в България. Остров Занзибар (Танзания) и Кения остават с карантината от 10 дни.

Преди няколко дни правителството на Египет изпрати протестна нота до България за наложената 10-дневна карантина за връщащите се от страната туристи. В Египет са валидни противоепидемични мерки и е контролирано струпването на туристи на едно място. Прецизиран е капацитетът на гостите в хотелите и ресторантите, числеността на групите при транспортиране им по време на екскурзии, посещения на обекти и трансфери, пише в нотата. Натоварването на болничната система в Египет е слабо. Показатели, за които България към настоящия момент не може да регистрира за съжаление. В Кайро се намира един от най-големите центрове на Световната здравна организация.

За отпадането на карантината от Египет, Тунис и Мароко настояваха още туроператорите, които са планирали 45 полета само до Египет през април и май. Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, до доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Туроператорите и местните хотели са планирали достатъчно превантивни мерки за контрол с изискването за входно и изходно PCR тестване. Освен това вече има значителен брой ваксинирани българи, които искат да пътуват.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?