Следвайте ни

Без инциденти на четвъртото "Велико народно въстание", шестваха в още три града

viber icon

Без инциденти протече четвъртото поред "Велико народно въстание", което беляза 87-ия ден от началото на антиправителствените протести. Пред събралите се хора на площада бяха отбелязани постиженията на протестите, като се имаше предвид смяната на министрите на правосъдието, на икономиката и на туризма.

Четвъртото поред "Велико народно въстание" беше подкрепено от много българи, дошли в София от различни градове на страната, предава Българското национално радио.

Към 22 ч. протестиращите тръгнаха на шествие. Минаха покрай старата сграда на парламента и стигнаха до храм-паметника "Св. Александър Невски". Помолиха за Божия благодат, за да се освободим от злото. След това шествието стигна до Орлов мост и спря движението на автомобили.

Затворени за движение по-рано бяха бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков". Полицаи охраняваха сградите на парламента и Министерския съвет и не допускаха хората към булевард "Дондуков". Пред сградата на президентството нямаше полицейски постове. 

Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на премиера Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, предсрочни парламентарни избори. Хората заявиха, че очакват нов модел на управление с нови лица и промяна на Конституцията. 

До 21 ч. обстановката пред Министерския съвет и Народното събрание бе спокойна, чуваха се музика и викове "оставка".  След това хората тръгнаха от площад "Независимост", минаха покрай старата сграда на парламента и минути преди 22 ч. се събраха пред катедралата "Св. Александър Невски".  Там хората останаха около 30 минути като периодично скандираха: "Оставка".

Редовно участващият в протестите отец Дионисий призова хората да се помолят, за да получат Божията благодат и да се освободят от властващото зло. По-рано, от трибуната в "триъгълника на властта" той каза:

"Чудото, което стана на 9-и юли - да възкресите България и българския дух, се повтори днес. Възкресихте Европа!". 

След това протестиращите отново блокираха кръстовището на пл. "Орлов мост".

 Проф Велислав Минеков, който отива в Брюксел в понеделник, когато на сесия на ЕП ще се дебатира върху върховенството на закона в България, заяви:

"Покоен приятел - Кристиян Таков, казваше така: "В България едни се борят с комунизма, други се борят с капитализма, а ние живеем на феодализма. Точно така е! Тези мафиоти ни направиха феодално общество. Крайно време е! Махаме ги".

От трибуната беше изразена благодарност и към над 500 интелектуалци, подкрепили каузата.

Организаторите призоваха пенсионерите да не се подвеждат от раздадените им по 50 лв. на месец до края на мандата.

В протеста се забелязваха граждани на Русе, Варна, Перник, Свищов, Карлово, Челопеч и други, сред които и специално дошли българи от Канада.

Първото "Велико народно въстание" се състоя на 2 септември - деня на откриване на новата пленарна сесия. На 10-и септември беше второто т.н. "Велико народно въстание", а третото - в Деня на независимостта - 22-ри септември.

Група от около 20-ина души се събра на протест в палатковия лагер пред общината във Варна. Недоволните развяваха българското знаме, а пространството около лагера бе озвучено с възрожденски песни. 

Протестно автошествие срещу управлението блокира и движението в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе.  Участниците спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край "Дунав мост" около 17 ч. Блокадата продължи до 18.00 часа. Екипи на полицията пренасочваха трафика по обходни маршрути.

С митинг и шествие протестиращите във Велико Търново се включиха в инициативата Велико народно въстание. За кратко беше затруднен трафикът в центъра на града, до инциденти не се стигна. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?