Следвайте ни

Баща и синове Карастоянови се разминаха със затвора за смъртта на Отверката

viber icon

Николай и Иван Карастоянови и баща им Владимир няма да лежат в затвора за смъртта на Николай Радев - Отверката. Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд, който отмени ефективните им присъди и им наложи условни. Един от мотивите за това са многобройни смечкаващи вината им обстоятелства.

През февруари 2018 г. Николай Карастоянов бе осъден на 15 г. затвор, брат му Иван - на 13 г., а баща им на 9 г. Сега наказанията им са намалени значително -  на тримата са наложени по 3 г. условно с 5-годишен изпитатален срок. Според САС първоначалните наказания са завишени и несправедливи.

Кръвопролитието става на 11 март 2014 г. в кафене в Дупница след спречкване, при което Карастоянови искали да защитят 19-годишната тогава Владимира. Радев започнал да я обижда и тя се обадила на баща си Николай да дойде. След размяна на реплики разпрата ескалирала.

Според прокуратурата на Радев е била нанесена рана с нож в корема, но според защитата на подсъдимите той се е нарязал от стъкла при падане. Причина за смъртта е хеморагичен шок от масивна кръвозагуба.

Радев бил откаран в болница. Николай Карастоянов опитал да му  помогне като лекар, но въпреки опитите да бъде реанимиран раненият починал, става ясно от мотивите към изменената присъда.

И тримата от фамилията Карастоянови са известни лекари в Дупница. Според съда те са били "подложени на дългогодишен тормоз от страна на пострадалия Радев".

САС е изменил обвиненията. Първоначално Николай е даден на съд като извършител, а другите като помагачи. Сега становището на магистратите е, че двама от тях трябва да отговарят като съизвършители.

Присъдите на апелативния съд не са оконтачелни и може да се оспорят пред ВКС.

"Ще атакуваме това решение въпреки че наказанията са намалени", заяви пред "24 часа" адвокат Димитър Марковски. Според него материалният закон не е приложен правилно.

"По делото има доказателства, че Радев е нападнал Карастоянови и те са действали при неизбежна самообрана", каза още Марковски-младши. Той оспорва тезата, че Николай Карастоянов е имал нож.

Марковски смята, че ако не се приеме тезата за неизбежна самоотбрана,  в случая по-скоро става дума за непредпазливо деяние, отколкото за умишлено убийство. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?