Следвайте ни

Барометър: Над 12% от българите не вярват, че има коронавирус

viber icon

В края на ноември „Барометър България“ проведе стандартизирано телефонно интервю, в което проучи обществените нагласи към присъствено или дистанционно обучение на учениците, отношението към бъдеща ваксина срещу коронавирус, както и електоралните нагласи на анкетираните.

В усложнената епидемична обстановка мненията на респондентите към присъствието на учениците в училище е поляризирано, а преобладаващата част от анкетираните се страхуват от ваксиниране. Активната политика на ВМРО при ветото срещу Република Северна Македония затвърждава позициите им и превръща Патриотите в основен опонент на ДПС за трета политическа сила.

1.  Одобрявате ли прекратяването на присъственото обучение в училищата?

При все по-усложнената пандемична обстановка и на прага на нови строги мерки, мненията в обществеността дали и при какви условия трябва да бъде преустановено присъственото обучение в училищата са доста противоречиви. 39% от анкетираните подкрепят идеята за дистанционно обучение до овладяване на разпространението на COVID-19.

За изцяло присъствено обучение са 19,5%, а 26,2% подкрепят компромисен вариант, при който учениците от начален етап ще останат в училищата. Прави впечатление и възрастовото разделение на мненията – за затваряне на училищата са по-възрастните, които по принцип са в по-рискови групи или са по-загрижени за своето и здравето на близките си. По-младите анкетирани, които освен здравните, отчитат и образователните последствия за децата и икономическите за родителите на най-малките, принудени да останат вкъщи, са или категорично против преустановяване на присъственото обучение, или са по-скоро склонни на компромис с дистанционно обучение само на горните етапи. 15,3% от анкетираните нямат мнение по въпроса. 

2. След като в последните дни фармацевтичните компании обявиха обнадеждаващи данни за успешна ваксина срещу COVID-19, запитахме нашите респонденти доколко са склонни да се ваксинират. В отговорите преобладават предпазливостта и дори страха. Едва 22% от запитаните са .категорични, че ще сложат ваксина, докато 32,9% предпочитат да изчакат, докато се уверят в ефекта й и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина. 12,2% пък изобщо отричат съществуването на коронавирус. Ще се ваксинирате ли доброволно срещу COVID-19?

Много малък е делът на тези, които нямат мнение – само 4%.

Причините за разнопосочните мнения вероятно са в липсата на информация за резултатите от ваксините на този ранен етап.

3. Ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа сила бихте гласували?

В края на ноември и на ръба на затягащи се противоепидемични мерки одобрението към ГЕРБ не търпи значителна динамика и партията остава водеща политическа сила (20,1%). БСП остават на второ място с 12,5%, като разчитат на подкрепата предимно на твърдия си електорат, а опитите им да блокират работата на Народното събрание и приемането на бюджета за следващата година, като не влизат в пленарната зала, не им печели одобрение и не привлича нови избиратели.

Не им помага и яростната им съпротива срещу дистанционната работа на депутатите и гласуването на закони от парламента по електронен път при условие, че многократно са заявявали подкрепата си за електронно гласуване при провеждане на избори. ДПС събират 7,9% със своя традиционен електорат.

Твърдата и ясна позиция за отстояване на българщината в Македония укрепи позициите на ВМРО. Освен традиционно твърдото си избирателно ядро Патриотите получават и подкрепата на периферни избиратели и по този начин стават опонент на ДПС за третото място. Заявка да гласуват за ОП дават 7,6% от избирателите. Да не забравяме, че на  президентските избори за председателя на партията Красимир Каракачанов гласуваха 15% или около 600 000 избиратели. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ задържа нивата си на одобрение без промяна, същото се отнася и за Демократична България, които остават в рамките на твърдия си електорат от десни избиратели от големи градове. 30,9% заявяват, че няма да гласуват, а 9,1% от анкетираните се колебаят.

 

Характеристики

Период на провеждане на изследването: 24-29.11.2020 г. 

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 847 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю

Финансиране: Собствено

Демографски профил на анкетираните
 
Възраст

18-40 г.
30,7%
41-60 г.
32,7%
над 60 г.
36,4%
Пол

мъж-48,6%
жена-51,4%

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Не е отрицание А съмнение Защо

Не е отрицание А съмнение Защо

30.11.2020 | 12:29

Вируси винаги са присъствали в човешкия живот от както свят светува Да те евюлират и се приспособяват и ПОУМНЯВАТ за да могат да оцелеят Съвременното човечество разчита да ги атакува предимно с фармация и те надграждат свята приспособимост в всяко свое следващо поколение Тук е въпроса не в тяхната липса а в медийната атака с която се облъчват човеците по цял свят Адекватни ли са мерките който силово се налагат уж за някаква превенция Не се спира вирус който се разпространява чрез въздуха с диктаторски методи ограничения глоби та дори и затвор Всичко около нас е въздух Този въздух е нужен и за животните с който живеем кучета котки птици домашни любимци И с тези животни който се храним.Флората онази на която се радваме и онази която консумираме Водата която пиеме Всичко е в досег със въздуха Нима и от всичко това трябва да се откажем А нима улиците по който се прибираме в къщи или отиваме на работа са стерилни Или облеклото ни Паниката насаждана медийно и силово е проблема и от там хората прозират нечий задкулисни интереси Друг е въпроса как и какви въпроси се задават и то по телефона и какъв отговор очаквате да чуете Тази наука май е учат милиционери следователи и прокурори А щом се съмнявам в нещо значи съм жив мислещ човек Мерси някой да ми дава готови отговори на всичко и да се грижел той за мен Не сме овце та да имаме чобани

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?