Следвайте ни

"Барометър": ГЕРБ трупа аванс, Слави зад борда, коронавирусът уплаши само 25% от българиге

viber icon

ГЕРБ води убедително пред БСП, а новата партия на Слави Трифонов няма шанс да влезе в следващия парламент, ако изборите бяха сега. Това сочат данните от ежемесечното телефонно проучване на Барометър България“ за електоралните нагласи на българските граждани, проведено през февруари.

Основните играчи на политическата сцена не са променили значително позициите си спрямо предходните месеци. Анкетираните отново посочват четири формации, които категорично биха участвали в следващия парламент при избори днес, коментират от агенцията.

Според преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват, на първо място остава ГЕРБ с 35,2% подкрепа, като с тази си подкрепа партията поддържа резултата си, достигнат на парламентарните избори 2017 г.

На второ място след ГЕРБ остава БСП с 24%, като вътрешнопартийните раздори преди вътрешните им избори не допринасят за привличане на допълнителни гласове извън рамките на твърдите им избиратели. Високата възрастова граница на избирателите на БСП обуславя допълнително намаляването на подкрепата за столетницата по очевидни демографски причини.

Третата позиция е заета от ДПС с 10,5%, а ВМРО запазва и консолидира подкрепата на патриотично настроения дял от гласоподавателите и би получила гласовете на 9% от анкетираните. Патриотите имат твърдо доказан електорат, като таванът на избирателната им база достига около 600 хиляди гласоподаватели. Те имат потенциал за растеж, който очевидно успяват мобилизират на всички предходни европейски, президентски, местни или парламентарни избори.

Евентуалната партия на Слави Трифонов, на която все още ѝ предстои да получи регистрация, към момента рискува да остане под чертата с 3,7%. В случая трябва да се има предвид, че голяма част от подкрепата идва от сегмента избиратели на възраст 18-26 години, които обичайно заявяват емоционални предпочитания при проучвания, но рядко отиват до урните в действителния изборен ден. Значителен дял от подкрепата за Трифонов идва от малките населени места. Очевидно до следващата изборна нощ за партията му ще е проблематично прескачането на изборната бариера от 4%, защото конкурентните му формации имат твърд и дългогодишно затвърждаван електорат, от който е почти невъзможно да вземе гласове. 

„Демократична България“, подкрепена предимно от десни избиратели от големите градове, би получила гласовете на 3,1% от анкетираните. Твърдата подкрепа за тази формация е съсредоточена преобладаващо в градския център на София.

И през втория месец на 2020 година значителен си остава делът на негласуващите – 42,5%.

Световната паника около коронавируса не е притеснила особено много българите, става ясно от друг въпрос на "Барометър". Едва 25 на сто от анкетираните са убедени, че и у нас сме пред епидемия. Всеки трети следи новините за китайския вирус, но не вижда смисъл от паника.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Иван

27.02.2020 | 17:05

Само ГЕРБ и Европа !

Отговори
1 1

Сигурен съм,

27.02.2020 | 13:47

че тази агенция не е собственост на Боко както и къщата в Барселона.

Отговори
1 1

Пич

27.02.2020 | 10:43

Не ви се иска ама Слави ще влезе с много проценти.Този път младите ще смачкат дъртите

Отговори
7 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?