Следвайте ни

Банкери и рибари празнуват Никулден

Светеца почитат още пивоварите, затворниците, крадците и търговците

На 6 декември, когато се счита, че е починал епископът на Мира и защитникът на правата вяра свети Николай Мирликийски Чудотворец, празнуват не само именниците. На тази дата се чества Ден на банкерите, Ден на търговците, Ден на моряците и рибарите, Ден на дарителя. Никулден е приет за празник на Бургас и Симеоновград. Свети Никола се почита като покровител на децата. Тачат епископа крадците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и затворниците. С една дума - всички. Според едни източници той е роден през 270 г., според други - през 343-а. 

Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които светецът е известен приживе. Легендите разказват, че всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Една от тях е за благородната постъпка на свети Никола, помогнал на бащата на три дъщери, след като той е изгубил богатството си.

В онези времена /трети век/ момите нямали право да се омъжат без зестра и бедните били застрашени да станат блудници. Когато отчаяният баща искал да продаде някоя от  дъщерите си, светецът му подхвърлял кесия с жълтици през прозореца и без да чака отплата, си тръгвал. Благодарение на подарените пари девойките успявали да се оженят. На третия път търговецът хукнал да гони благородния странник, тичал след него и когато го застигнал, съзрял в него божия пратеник. Тогава осъзнал, че неочакваният и безкористния дар го спасил от грях. Затова почитат свети Никола като закрилник на имотите и парите.

Според един от вариантите на легендата свети  Никола подхвърлял  торбите с жълтици не през прозореца, а през комина. Те попадали в прострените да се сушат на камината чорапи. Така било поставено началото на традицията, популярна в Северна Америка и Западна Европа, да се оставят чорапи на Коледа, в които добрият  старец слага своите подаръци.

Друга легенда е от черната серия на ужасите. Тя разправя, как един касапин убил три деца, насякъл ги и оставил в каца за осоляване на месо. Когато свети Никола съзрял стореното, горещо се помолил и молитвите му били чути – децата оживели като по чудо. Счита се, че тази легенда е вариант на легендата за трите дъщери, получили зестра от свети Никола. Тази история е и най-често изобразяваният мотив при светеца – с трите възкръснали деца.

В Бургас  празникът на града започва по традиция с църковна литургия и литийно шествие. В морската градина и на площада през целия ден има концерти, изложби, музика.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?