Следвайте ни

Български кукери влязоха в National Geographic

viber icon

Снимка на български кукери от село Чарган, община Тунджа, е отпечатана в тазмесечния брой на едно от най-представителните списания в света – National Geographic за България. Това съобщи кметът на общината Георги Георгиев. 

Фотосесията се е състояла през месец февруари 2019 година, като представлява четири мъже, маскирани в кукерски костюми. Това не е първият път в който National Geographic представя кукерските традиции в списанието си. Наши фотографи също са били избирани в различни фотоконкурси, организирани от медията, именно със снимки на традиционни български обреди, сред които и гоненето на зли духове. 

Фотограф на последната фотосесия е Иво Данчев, който обикаля цяла България, а целта му е да събере всички снимки на маскирани българи във фото книга. 

Кукерската група в село Чарган също носи историческо наследство. Тя е основата още през 1938 година и не минава зима без да демонстрират родните ни традиции не само на собствена територия, но и на много национални и международни фестивали. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?