Следвайте ни

Българската академия на науките избира нов председател

viber icon

Българската академия на науките избира своя нов председател. Изборът ще се извърши чрез онлайн заседание, за да се избегне лична среща и струпване на членовете заради пандемията.

Засега единственият кандидат за позицията е настоящият председател академик Юлиан Ревалски. Ако не се появи друг желаещ, е сигурно, че той ще продължи да заема престижната длъжност.

Както при всеки конкурс за държавна институция, така и тук 64-годишният Ревалски ще представи на Общото събрание концепцията си за бъдещото управление на академията, след което кандидатурата му ще бъде гласувана.

Юлиан Ревалски е ръководител на Института по математика и информатика при БАН от 2013 година, а от 2016-а е председател на академията. 

Преподава и в много чуждестранни университети като гост-професор. Сред тях са Университета в Генуа, Политехническия университет в Милано, Университета в Милано, Италия, Университет Ватерло, Канада, Хумболтов университет в Германия, Университета в Лимож, Франция, Университета в Монпелие, Франция, Чилийски университет в Сантяго де Чили, Университета на Френските Антили, Гваделупа, Франция, IMCA – Лима, Перу, Университета на Хавана в Куба. 

Областите на научните му интереси са оптимизация, вариационен анализ, теория на игрите, геометрия на банахови пространства, монотонни оператори, топологични методи в оптимизацията, многозначни изображения.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?