Следвайте ни

Българка зае важен финансов пост в Европейската комисия

viber icon

Европейската комисия е назначила българката Илияна Цанова на поста заместник-генерален директор на генералната дирекция по бюджета, съобщава БТА. 

На новата длъжност Цанова ще носи отговорност за вземането и отпускането на заеми и други финансови дейности на бюджетната дирекция на комисията от 1 септември. Илияна Цанова има 20 години опит в международното развитие и инвестиционното банкиране, в ръководството, както и отлични преговорни умения, което я прави много подходяща за работа със средствата за икономическото възстановяване на ЕС след пандемията, се отбелязва в съобщението на ЕК.

Допълва се, че Цанова е била заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции и на различни ръководни длъжности в Европейската банка за възстановяване и развитие. Цанова сега работи като председател на надзорния съвет на дружеството "Софкънект" (SofConnect). До 2020 г. тя бе заместник-изпълнителен директор на фонда за стратегически инвестиции на ЕС с бюджет от 26 милиарда евро от ЕС и Европейската инвестиционна банка, посочва комисията.

Цанова отговаряше за управлението и работата на фонда, и има опит от над 10 години в областта на банковото развитие и устойчивото финансиране с ЕБВР, отбелязва ЕК. В съобщението се отчита, че Цанова за кратко е била вицепремиер по управлението на европейските фондове в България.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?