49
Следвайте ни

Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

viber icon

Повече хора са започнали да работят от вкъщи след въвеждането на мерките за социално дистанциране в отговор на пандемията от Ковид-19. През 2020 година 12 процента от заетите на възраст 20-64 години в ЕС обикновено са работили от вкъщи, докато през последното десетилетие този дял бе останал непроменен на равнище около 5 или 6 процента, сочат данни на Евростат.

Сред регионите в ЕС Хелзинки-Усима, столичният на Финландия, е с най-висок дял през 2020 година /37 на сто/, следван от два белгийски: провинция Валонски Брабант /27 на сто/ и Столичен Брюксел /26 на сто/, предава БТА.

Около един на всеки четирима служители са работили от вкъщи в следните столични райони: Източнен и Мидланд в Ирландия /25 на сто/, Виена в Австрия и Столичен в Дания /двата по 24 на сто/, както и Ил дьо Франс във Франция, Утрехт в Нидерландия, Люксембург /единствен регион/ и Лисабон /плюс окръга/ в Португалия - всеки с по 23 на сто.

Работата от вкъщи е била по-рядко срещана в много източни и южни региони на ЕС. През 2020 година под 5 на сто от работната сила е изпълнявала задълженията си от дома в двата региона на Хърватия, както и в Кипър, Латвия и България /налични са само данни на национално равнище/, в повечето региони в Унгария и Румъния /с изключение на столичните/ и в Гърция.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?