Следвайте ни

Българите от Острова: Луди станахме, защо е тази карантина

viber icon

Малко преди 13,00 часа на обяд е, слънцето над София създава впечатление, че посрещаме първата пролет, а не Бъдни вечер. На Терминал 2 току-що е кацнал първият полет от Великобритания след отпадането на забраната. Посрещачите чакат отвън, тъй като достъп до летището имат само пътници. Дори плащането на паркинга е на самата бариера, а не вътре в терминалите.

Журналистите са почти колкото посрещачите, а най-много са таксиметровите шофьори – над 50 броя на паркинга, още десетина извън него. Шансът на последните да хванат „жертва“ май е не много по-голям от този да се заразят някъде с ковид.

 

Малко преди „англичаните“ излизат българите, пристигнали от Дъблин. Те са щастливи, че нямат никакви ограничения и бързо са се прибрали. И сега ще карат весели празници у дома.

Журналистите се струпват пред първия пристигнал от Лондон, пожелал да говори. Младият мъж се казва Виолин.

 

Виолин е щастлив, че ще види децата в Плевен

 

Видимо е грейнал, че ще кара празниците у дома, макар да му е струвало скъпо. „Анулираха ми полетите няколко пъти, така че трябваше да търся билети за днес. Вчера скочиха до 300-400 паунда, токова платих и аз – малко над 340. Днес вече искат по 1200-1300“.

Пак е добре, словоохотлив е младежът, който пред „Марица“ уточнява, че изкарва добри пари като доставчик е най-голямата верига за онлайн търговия.

 

Как ли не пробвах да се прибера, през Солун, през Берлин

 

Все не ставаше. Преживях истински кошмар. Накрая се отвори този шанс и парите нямаха значение, у дома ме чакат двама близнаци и съпруга“, сияе Виолин.

Е, хвали организацията по вземане на антигенния тест в София. „Чаках 15 минути за тест, още 15 граничен контрол. В това отношение нищо лошо не можа да кажа“.

Той не разбира едно – защо трябва да се карантинира за 10 дни след отрицателен тест. „Питайте министъра, нека отговори. Ако съм заразен – 14 дни. Ами то е едно и също, извинявайте. 4 дни разлика. Това  е супер несправедливо. Но ще спазвам карантина, купил съм най-новата ФИФА, другите последни игри, ще се скъсам“, доволен е Виолин.

После ми казва, че тръгва към родния Плевен с боен вик „Да ГЕ“.

Следващият ми събеседник е ужасно настроение. Дама на средна възраст се съгласява да говори, но без да се представи. „Луди ни направиха! Питайте тези власти – за какво е карантината при отрицателен тест“, бясна е жената. „И то след като сто пъти смених полета заради анулиране“, нарежда тя.

„Какъв спасител на нацията е премиерът, като ни разиграваха дни наред и платихме луди пари за билети. Е, и самолетните компании гледат да избият за дни наред“, нарежда дамата и се отдалечава, като само уточнява, че е родом от Благоевград и работи в Лондон.

Не по-малко ядосана е и млада двойка, която не иска да каже дори родното си място.

 

„Веднъж дадохме по 100 паунда преди седмица за PCR тест“

 

нарежда мъжът, „Сега ни провериха и с антигенен. И след всичко това трябва да караме 10 дни карантина. Питайте ги тези министри, за какво е!

Двойката, дала 200 паунда за тест, които отиват на вятъра 

 

С полетите също беше лудница. Звъняхме на консулството, едни път ни казаха, че може да ни организират чартър. После друго.

Пълна дискриминация, какви празници ще караме, като не можем да си покажем навън“, бесен е младежът.

Щастлива е Михаела, младо момиче, която е посрещната от приятел. Жената също не е доволна от карантината и лудницата с опитите да резервира полет. Но щастието да кара празника в София с близките тушира негативните емоции.

Положителните емоции при Михаела надделяват

 

Михаела не е чула за големи драми със сънародници, които подобно на героя на Том Ханкс, да живеят няколко дни по летищата. За такива се писа по медиите, но никой в полета не е имал подобни проблеми.

"Иначе хората в Англия са спокойни предвид новия щам. Всичко е на зони, паника няма, отворено е", уточнява Михаела.

Най-щастлив обаче е Андрей от старата ни столица. Пред „Марица“ той уточнява, че работи като куриер в Лондон и изкарва доволно. Явно всеки втори прибрал се за Коледа български мъж е в този бизнес.

„Моят билет е купен още преди няколко месеца и не ми струваше много. Просто няколко пъти канселираха полета, но аз отказвах да направя същото с билета. Казах си, че ако е писано, ще си остана в Лондон за празника, губейки парите“, доволен е Андрей.

 

Покер способностите  на търновеца му носят късмет

 

Едва вчера той получава мейл от компанията, че полет все пак ще има. „На летището в Англия никой нищо не те пита. Пълно спокойствие. Минах все едно никога не е имало коронавирус. 

Тук ни чакаха тестове, но драма нямаше. Чаках малко, организацията е добра“, отчита Андрей и отива да чака явно познат, който ще го прибере.

Андрей чака доволен превоз до Велико Търново

 

Решавам, че е време да си ходя. Българите от Острова имат едни и същи болки – карантината и хаосът около полетите, който им е струвал скъпо и като нерви, и като паундове.

А долу до моята кола е паркирал пикап на известна верига лаборатории. Хората явно идват на работа. Полетите от Острова има заявени още няколко до вечерта.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Еврейския урунгел Пройчо Проклет си урунгел.

Еврейския урунгел Пройчо Проклет си урунгел.

24.12.2020 | 18:10

Пройчо Нъл си знаеш урунгилче еврейско чъ българский язъйк гу владея илядо пъти по добре от теб оти съм чист БЪЛГАРИН за разлика от теб номад еврейна безродника безбожника сребролюбеца Юдата Предателя В пъклото В казана за сапун шъ ти бъде последния ден Бъди сигурен Юда

Отговори
1 5
Маймуни Четеребуквени

Маймуни Четеребуквени

24.12.2020 | 16:46

Алоу Четирибуквената еврейка Бъбу Тази омраза към българските чеда който са прогонени по икономически причини от еврейския и комунистически капитал обзел.България и направил ги един път икономически и втори път политически емигранти Тази злоба коята изсипвате към тези Български чеда че искали да се приберат при свойте родители братя и сестри Бъди сигурна ервейска кучко ще се върне със стохилядна омраза към вашата Юдейска предателска подла лакома същност Спрете се бре четири буквени еврейски уроди

Отговори
7 10
Пройчо

Пройчо

24.12.2020 | 17:56

Интересни граматически висоти сте постигнал само в няколко реда. Колкото до "чедата български" никой не ги е пратил там насила и определено никой не ги връща насила, НО определено ние не сме им длъжни с нищо и определено сме против да се връщат от най-опасното място по света в момента с риск да донесат от новия щам и насам. Особено се по празниците, когато ще се напъват да се видят с колкото може повече роднини и приятели това е възможно най-глупавото нещо. Яд ме е че им разрешиха и десет дни каранина дори е малко за тях.

Отговори
10 5
Алекс1

Алекс1

24.12.2020 | 16:44

Англия моето момче е велика нация която е владеела света и много мощна финансово така че кой къде да ходи не е работа на бедняк като теб.

Отговори
8 13
Бъбу

Бъбу

24.12.2020 | 16:27

Не мога да разбера журналистите, сякаш са се завърнали някакви герои а не обикновени куриери които като си дойдат в БГ пращят от самочувствие. Не знам за какво им е длъжна нашата, не тяхната държава. Като всички по света се карантинират след пътуване те какво искат да ни донесат и новия щам на вируса и после да плюят държавата, мисля че всеки от тях е чул какво става по света и хич да не се правят на ударени. Аз ако сега се изтърся в Лондон, как мислят тези, дали няма да ме карантинират техните власти. Ама че нагли и мазните журналя само дето не ги посрещнаха с хляб и сол. А за пътниците от другите страни имаше ли организирано прибиране, а, и после Бойко бил мутра, а. Ей....

Отговори
22 8
Квото повикало Туй отговорило

Квото повикало Туй отговорило

24.12.2020 | 16:12

Аве в сайта на Мекица еврейски само еврейски гниди ли шават та да доказват своята омраза към Българский род и народ и неговите чеда Благодарим ви чеда Юдови Ще получите същото скоро като израз на почит и омраза Най вече във вид на омраза От злоба ли сте изтъкани От омраза към другия От Мамона ли сте заслепени Спрете се Свети дни са за христеянския свят Проявете смирение и уважете Християнската религия Сопрете се

Отговори
7 5
Галя

Галя

24.12.2020 | 15:55

Не разбирам за какво се ядосват. Не падат от Марс. На всякъде е така. Като не им харесва да не пътуват. Няма да пропадне светът. Отишли са и се прибират ДОБРОВОЛНО.

Отговори
23 7
Алекс2

Алекс2

24.12.2020 | 15:22

Тия са луди да бягат от некорумпираната Англия към корумпирана и бедна България ! Нали бяха отишли на по хубаво място ???

Отговори
22 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?