46
Следвайте ни

България се включи в искането за заграждения по външните граници на ЕС

viber icon

Министрите на вътрешните работи на 12-те  държави-членки на Европейския съюз изпратиха писмо на Европейската комисия (ЕК) с искане за изменение на Шенгенския кодекс за границите. То се отнася за разрешение за инсталирането на физически заграждения по външните граници на общността, заяви на пресконференция в Брюксел говорителят на ЕК Ерик Мамер.

„Да, получихме такова писмо и ще отговорим на него“, каза той.

На 7 октомври до Европейската комисия беше изпратен апел от ръководителите на Министерството на вътрешните работи на Австрия, България, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия. В него се подчертава, че Шенгенският кодекс „не предвижда физическо заграждение“, но неговото изграждане „е ефективна мярка за защита на границите, обслужваща интересите на целия Европейски съюз“.

Авторите на писмото смятат, че „тази оправдана стъпка трябва да получи допълнително адекватно финансиране от бюджета на ЕС като приоритет“.

Министрите на вътрешните работи добавиха също, че "никоя трета държава не трябва да може да използва европейската система за предоставяне на убежище, за да упражнява политически натиск върху държавите-членки на ЕС и да ги изнудва".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?