Следвайте ни

България се сбогува с вечната Стоянка Мутафова СНИМКИ

viber icon

Започна поклонението пред голямата актриса Стоянка Мутафова. Тя почина в петък на 97 години. Прощаването е в Сатиричния театър, където Мутафова работи до 1991 г.

Пред театъра на ул. „Стефан Караджа“ в столицата още преди 11 часа се беше оформила опашка от чакащи. Близки, колеги и почитатели на голямата актриса я изпращат в последния й път. Предвидено е поклонението да продължи до 16,00 часа.

Да се сбогуват с нея дойдоха множество артисти и политици, сред които кметът на София Йорданка Фандъкова, актьорите Любо Нейков, Калин Сърменов, Татяна Лолова, Христо Мутафчиев, певецът Васил Найденов и др.


Дъщерята на Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева беше придружена от мениджъра на великата актриса Евгени Боянов.

„Родена аристократка, шут – по призвание“ с тези думи изпращат Мутафова колегите й от Сатирата на сайта на театъра. Тя е сред основателите му, а златният фонд на националното радио пази спомена й за 1957 г., предаде БНР.

„Ние откриваме Държавния сатиричен театър с „Баня“ на Маяковски, а финал нямахме. И ние намерихме за добре да паднем в оркестъра. По едно време аз тъпча някого и под мен се чу един глас –„дръпни се ма, ще ме смачкаш“ – това беше Парцалев“, разказва в спомена актрисата.

През февруари тази година Стоянка Мутафова отбеляза 70-годишна театрална и филмова кариера. Ролите й са стотици. Въпреки многото роли в киното и телевизията Мутафова обичаше първо театъра.

„Там е истината, там се раждат нещата, там усещаш дъха на публиката и разбираш кога тя те е разбрала и кога не“, споделяше именитата актриса.

Преди четири години Българският културен институт в Лондон предложи Стоянка Мутафова за книгата на рекордите “Гинес“ в категорията – “Най-възрастна, активно играеща на сцената, актриса“.

Източник: trud

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?