Следвайте ни

България се готви за масово нахлуване на мигранти

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова активира втора степен на опасност за българо-турската граница

viber icon

Марица

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова активира втора степен на опасност за българо-турската граница по плана за действие при извънредни ситуации, съобщи Dnes.bg.
Една от мерките в тази степен на опасност е да се създадат условия за безпроблемно настаняване на бежанци в центрове от временен тип - фургони.
Лагерите ще бъдат три, ще са разположени по южната граница и ще са от затворен тип, за да не могат мигрантите да се разхождат свободно.
Първият от новите лагери най-вероятно ще бъде в елховското село Бояново. В сряда правителството прехвърли огромен военен имот там на областния управител, а местните жители вече възроптаха и се готвят за протести.
Заповедта на Бъчварова е знак, че има сериозна промяна в обстановката, щом се налага повишаване на степента на опасност. Официалното обяснение е, че мерките се налагат, защото преди няколко дни Ердоган заяви, че само до декември ще контролира бежанските потоци към Европа./марица
Само преди седмица Бъчварова обясняваше, че всичко е под контрол, че има намаление и на регистрираните лица, които искат бежански статут, и на нелегалните мигранти като цяло в сравнение с миналата година.
Думите й обаче бяха в противоречие с данните за центровете за временно настаняване - тези на МВР са препълнени над 200%, а на Агенцията за бежанци - над 120%. Те се сблъскваха и с постоянните напомняния на премиера Бойко Борисов, че на 40 км от българската граница има 2 млн. бежанци, които турският президент Реджеп Ердоган може да пусне към България, коментира "Сега".
Опасенията, че има сериозен риск за бежанска вълна бяха засилени и от военния министър Николай Ненчев.
"Бежанската криза е проблем, който пряко застрашава националната сигурност на България, и ще бъдем изключително сериозно отдадени на задачите, свързани с охраната на държавната граница", обяви Ненчев в Малко Търново, цитиран от пресцентъра на МО. Това стана след срещата му с командирите на военните формирования и военнослужещите, които имат отговорности към опазването на границата.

"Подготвяме се за дългосрочна мисия и ще направим всичко възможно, както и досега, за да отговорим на предизвикателствата и да гарантираме сигурността и спокойствието на българските граждани", подчерта Ненчев и поясни, че информацията за обстановката в Афганистан, Сирия, Ирак, Иран, Либия не е оптимистична.

Министърът посочи, че при необходимост в района на държавната граница могат да бъдат предислоцирани в рамките на няколко часа близо 2000 военнослужещи, подготвени за изпълнение на задачи по нейната охрана.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/stranata/2016/10/24/bylgariia-s-tri-bejanski-lagera-pri-masovo-nahluvane-na-migranti.319619

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова активира втора степен на опасност за българо-турската граница по плана за действие при извънредни ситуации. Една от мерките в тази степен на опасност е да се създадат условия за безпроблемно настаняване на бежанци в центрове от временен тип - фургони.
Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?