2374
Следвайте ни

България посрещна новата 2022 година с цени нагоре, без бюджет и помощи във фризера

viber icon

България посрещна новата 2022 година ръст на цените, без бюджет и със замразени социални плащания. В същото време продължава да се усещат и последиците от пандемията. Прогнозите на икономистите са икономическото забавяне да продължи, а инфлацията да остане висока.

С мотива, че в момента възнагражденията изостават от тези в частния сектор, заплатите на служителите в БНБ ще се увеличат с 5% догодина. Така специалистите в Централната банка вече ще получават между 1800 и 7000 лв.  

Разчетите на БНБ са направени при минимална работна заплата от 650 лв. и максимален осигурителен праг от 3000 лв., като отчитат и темповете на инфлация. А тя според експертите към края на 2021 се е очаква да е около 8%.

И докато служителите на БНБ ще започнат новата година с по-високи заплати,  получаващите минимално възнаграждение ще бъдат най-бедни през първите три месеца на годината. Причината – за първи път в началото на новата година увеличение на минимална работна заплата няма. Заради това, че няма и приет бюджет за тази година, всички обезщетения и помощи остават във фризера на фона на всеобщото поскъпване.

Пенсиите вече са увеличени и освен така наречените Ковид добавки, възрастните хора ще получават и еднократна помощ при ваксиниране в размер на 75 лв. 

Част от средствата за подпомагане на пенсионерите и на бизнеса идват от излишъка, отчетен в бюджета през ноември. Като цяло обаче държавната хазна ще завърши годината с 4 млрд. лв. дефицит, прогнозират от финансовото министерство.

До март държавата ще разполага с 1/12 от настоящия бюджет месечно до приемането на нов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Акъл море ПП пасе

Акъл море ПП пасе

03.01.2022 | 11:37

Правителството вместо да ви брои пари, ви брои сополите.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?