Следвайте ни

България плаща 15 000 евро на турски журналист за нечовешко отношение

viber icon

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за това, че е проявила нечовешко и унизително отношение към турски журналист и му е отнела правото на ефективна защита по Европейската конвенция за правата на човека, пише dir.bg.

Държавата ни трябва да плати 15 000 евро за морални щети на журналиста с инициали М.Д., като съдът е преценил, че претенцията му за обезщетение от 25 000 евро е прекомерна.

Българските гранични полицаи са открили журналиста в товарен автомобил в Русе, на границата с Румъния, след като той незаконно е влязъл в страната ни и е преминал през нея през 2016 г. заедно с други нелегални мигранти. Нашите власти са върнали журналиста в Турция скоро след задържането му, оставяйки без внимание исканията му за адвокат, преводач и възможност да потърси политическо убежище в България заради опасност да бъде малтретиран в родината си.

Съдът посочва, че българските власти не са разгледали молбата на ищеца за международна закрила, в която той изтъквал, че може да бъда малтретиран в Турция.

След връщането му в Турция мъжът е пратен в затвора в Кандира, окърг Коджаели. Работел е за в. "Заман" и за агенция "Джихан", но бил уволнен и журналистическата му карта е била отнета, показват показанията му пред Европейския съд.

Турските власти смятат споменатите медии за "гюленистки" - заради живеещия в изгнание в САЩ Фетула Гюлен, богослов и главен противник на президента Реджеп Ердоган. Той сочи именно Гюлен за главен организатор на неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г.

В момента в ЕСЧП е виcящо дeлoто пo жaлбa нa тypcĸия гpaждaнини Aбдyллa Бююĸ, ĸoйтo също беше предаден на влacтите в Анкара. Toвa cтaнa, cлeд ĸaтo пpeз 2016 г. пpeзидeнтcтвoтo oтĸaзa дa мy дaдe пoлитичecĸo yбeжищe с apгyмeнта, чe вaлиднocттa нa пacпopтa мy e изтeĸлa. Пpeдaвaнeтo мy на Турция cтaнa не беше обявено от нашите власти, а за него ce paзбpa oт тypcĸитe мeдии. Πpeд Съдa пo чoвeшĸитe пpaвa Бююĸ пoдaдe жaлбa cpeщy зa нapyшeниe нa чл. 3 oт Koнвeнциятa зa зaщитa пpaвaтa нa чoвeĸa - зaбpaнa зa изтeзaния или нeчoвeшĸo или yнизитeлнo oтнoшeниe или нaĸaзaниe. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?