Следвайте ни

България модернизира системата за гранично наблюдение с Турция 

viber icon

Възстановяването и поддръжката на интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница в участъка от ГКПП Лесово до река Резовска ще струва над 10 млн. лв. и се планира се осъществи до 4 години. Това става ясно от регистъра на обществените поръчки на МВР.

Интегрираната система за наблюдение по южната ни граница е създадена с договор от 2013 г., финансиран от Европейския фонд за външни граници. Състои се от алармени и охранителни системи, наблюдение на граничните пунктове „Лесово” и „Малко Търново”. Целта му е да повиши ефективността в борбата срещу нелегалния превод през границата на хора и стоки и други престъпления.


Интегрираната система открива, идентифицира и проследява обекти, управлява патрули на гранична полиция, за да предотврати опити за нелегално преминаване на държавната граница, противодейства на други незаконни дейности в граничната зона и провежда специализирани полицейски операции в района. Освен това има няколко фокусни точки, където се обработват и анализират данни от радари и други системи за гранична сигурност.


Изпълнителят ще се ангажира през следващите 4 години да осигури непрекъсната и надеждна работа както на системите за сигурност, така и на координационните центрове. 


Над 60 на сто от средствата се осигуряват от ЕС по фонда за вътрешна сигурност, а останалите средства ще бъдат осигурени от други източници на финансиране, включително бюджетни средства.


Интегрираната система в участъка от ГКПП Лесово до река Резовска е въведена в експлоатация през 2015 г. Преди това е изградена 58 км отсечка между ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово на стойност над 12 млн. евро, осигурена изцяло чрез национално финансиране. През 2018 г. беше подписан договор за 34 млн. лв. за разширяване на интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. За тези пари е доставено оборудване и са изградени сензорни линии по границата.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?