Следвайте ни

България купува шест медицински хеликоптера

В момента ние единствени в ЕС не разполагаме с такива

viber icon

България ще купи шест медицински хеликоптера и ще изгради площадки за тях при 15 или 20 лечебни заведения, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. В момента ние единствени в ЕС не разполагаме с медицински хеликоптер.

Финансирането ще бъде осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ако не се забавят нещата, ще са необходими 2 години от поръчката на хеликоптерите до доставката им", обясни министър Кацаров.

"Изграждането на площадките не е много скъпо", допълни той и посочи, че те няма да са върху покривите на лечебните заведения заради конструкциите на сградите.

През март от регионалното министерство обявиха, че е обявена поръчка за купуване на два медицински хеликоптера. Те са предназначени за спешната помощ и ще се използват за пренасяне на тежки пациенти, при трансплантации и при масови инциденти.

Двете машини ще бъдат купени с пари от европейските регионални фондове и се очаква да струват 20 млн. лева. Офертите ще се събират до 29 май.

Заложените дейности включват и изграждане и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, необходима за функционирането на въздушните превозни средства. Предвидено е и обучение за експлоатация на пилотен екипаж и медицински екипи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

И кой и за кой ще хвърчат

И кой и за кой ще хвърчат

21.06.2021 | 15:46

Или ще са само за богоизбрани и чужди баир-будали! То в България линейка не идва за болен, та чакай хеликоптер!

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?