Следвайте ни

България е в клинична демографска смърт

Населението се стопи с 2,1 милиона души в годините на прехода, а тенденцията се задълбочава 

viber icon

България е в клинична демографска смърт, но вместо да говорят за това, политиците се борят за власт и ще изпращат македонци в Космоса. Нямаме нужда от министър по ромските въпроси, а на такъв по демографския проблем, защото българите изчезват. Това коментира пред "Марица" академик Петър Иванов от БАНИ.   

Според него населението на България се топи със 110 000 души годишно, а пандемията от коронавирус задълбочава кризата. Тя върна страната ни с век назад по смъртност.

Като цяло обаче тенденцията е необратима, ако политиците не намерят решение на проблема в следващите 5 години. Основните причини за кризата са свързани с бедността и корупцията, които изпращат хиляди българи в чужбина, както и нереформираната здравна и социална система, които водят до висока смъртност и ниска раждаемост. Специалистите напомнят, че кризата е още по-тежка, ако говорим само за българския етнос, защото дори ниската обща раждаемост е напомпана от тази сред ромите, която остава висока.    

Българите са се стопили с почти 2 милиона през демокрацията,

или с 21%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). На 7 септември именно НСИ ще стартира 18-ото преброяване на населението. То ще продължи до 3 октомври и ще става електронно или чрез посещение на анкетьори по домовете.

Причините за стопяването на българите през последните години са високата смъртност и равнището на раждаемост, което не може да компенсира умиранията, както и миграцията на населението. Останалите да живеят и да се трудят в страната ни пък се концентрираха в шестте големи града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, което задълбочи дисбаланса в териториалното разпределение на населението.

А решението на проблема изглежда все по-невъзможно в условията на пандемия. Демографската криза няма да бъде преборена с финансовите стимули, за които говорят политиците. Нужни са и достатъчно детски градини и училища, намаляване на престъпността и инцидентите с деца по пътищата и добре смазана здравна система. Във времена на криза трудно държавата може да направи кардинални промени, чиито плодове след години да берем. Това се доказа и през 2020 г., когато коронавирусът завладя и България.

2020 г. се оказа сред най-смъртоносните за страната

- починали са 124 735 души, което е с 16 652 повече от предходната. От 1920 г. насам това е една от годините с най-висока смъртност, като тя задминава дори нивата от 1997 г., когато страната ни беше най-зле демографски. Тогава 121 861 българи загубиха живота си. Докато преди 23 години коефициентът на смъртност е бил 14,7 на 1000 души, то през изминалата той вече е скочил на 18 на 1000 души от населението. Положителна е тенденцията, че все по-малко българи загубват живота си в ранна детска възраст.

Все още обаче сериозни проблеми остават ниската раждаемост и по-малкото мъжки рожби - на 1000 мъже се падат 1065 жени. „Не мога да намеря подходящото време за деца. Първо исках да завърша висше образование, след това да си намеря добра работа със стабилни доходи, да имам собствено жилище и тогава да имам дете. Всичко се случи, но без жилището.

Мисля обаче засега да оставя апартамента на по-заден план, защото ме е страх после да не стане твърде късно и да не мога да имам дете“, казва 32-годишната Велина Георгиева, която прави опити да забременее. Иска едно дете ​- момиченце. Казва, че с две ще й  трудно да се оправя, понеже бъдещите баби и дядовци все още работят и трудно биха помагали с грижите.

 

Всяка година изчезва по един български град

Всяка година нацията ни намалява с  толкова, колкото е населението на областен град със средни размери. Стопили сме се с 34 934 души за 12 месеца, или на ден с по 2911 българи. Приблизително толкова е и населението на градове като Ловеч, Кюстендил или Видин. Това заедно със застаряването на населението ни не очертава подобряване на демографската картина у нас. Сънародниците ни над 65 г. са 1 504 048, което е с близо 190 796 повече от подрастващите. 

"Младите, а и не само младите напускат страната, защото заплатите, доходите и условията на работа са в минус за нас, откъдето и да било другаде в ЕС", отбелязват експерти.

В същото време средната възраст на българите се увеличава. В момента в страната има 332 столетници, като в област Пловдив живеят 34 от тях. 

Продължава тенденцията на обезлюдяване на големи части от територията на страната - Северозападна България, Източните Родопи, Странджа, а вече и много райони на Стара планина. В същото време миграцията към София и Пловдив продължава. 

 

Пловдив удържа фронта със социалните мигранти

На фона на общата демо​графска криза, топяща България, Пловдив е сред малкото градове, които удържат фронта. Това обаче не се дължи на естествен прираст, а най-вече на социалните мигранти от други области. Над 21 000 столичани, пазарджиклии и хора, родени в Смолянско, Кърджалийско и Хасковско, са избрали града за свой нов дом през изминалата година. Това води до бум на строителството, а в града жилища с инвестиционна цел вече купуват и много имигранти в Турция и Западна Европа.

Всичко това, заедно с над 35 000 студенти, които учат в деветте местни вуза, води до увеличаване на живеещите с постоянен или временен адрес в Пловдив. Естественият прираст обаче и тук е отрицателен, като броят на починалите за година е по-голям от този на новородените.

Тук също е важно да се отбележи, че раждаемостта е подпомогната от по-високия брой деца в ромските семейства. А именно в Пловдив се намира най-големият етнически квартал у нас - "Столипиново". Същото се отнася и за много села в областта, където населението е преобладаващо ромско.           

В Пловдивско все още се наблюдава и друга положителна тенденция - непрестанното намаление на населението на страната  се развива с по-бавни темпове в сравнение със средното за страната. По последни данни териториите на региона са населявани от 666 398 души.  Според демографската прогноза на НСИ населението на България през 2080 г. ще се стопи до 4 872 317 души, а на област Пловдив - 538 676 души.

Населението застарява 

Актуалната демографска картина в страната показва, че населението в България застарява. Силният пол преобладава във възрастите до 54 години. С нарастването на възрастта се увеличава и относителният дял на дамите в обществото. Причината е, че нежният пол, за разлика от силния, доживява по-често до дълбоки старини. Според експерти това се дължи на по-здравословния начин на живот на жените и по-леките професии, които упражняват.  Това, от своя страна, пък задълбочава процеса на застаряване при жените. Почти 21 на сто от живеещите в област Пловдив са над 65 години.

Жените по света са по-крехки, но и живеят по-дълго от мъжете, а България не е изключение от правилото. Най-голямата разлика е в Русия - 11 години. Пловдивчанки обаче не отстъпват на рускините.

Разликата между средната продължителност на живота на жените и мъжете в града под тепетата е точно 7 години в полза на нежния пол.

Средната възраст, до която доживяват дамите, е 78 години,

показват данните на НСИ към края на 2020 г. Това се дължи на начина на живот, но има и други фактори, закодирани в гените.

Жените имат две копия на Х хромозома във всяка клетка, а мъжете имат една X и една Y. При жените, ако един от гените на Х хромозомата се повреди, има здраво „резервно“ копие. Мъжете, от друга страна, трябва да се справят с грешките в гените на своята единствена Х хромозома, което може да ги изправи пред по-голям риск от заболявания.

Любопитно е, че хората в градовете, където ежедневието е по-забързано, живеят с почти 3 години повече от тези, които са на село.

И въпреки че родните дами гонят рускините по дълголетие, то средната продължителност на живота за страната е 75 години, което нарежда България в дъното по дълголетие в ЕС, заедно с Латвия. Най-дълго доживяват испанците и италианците. Те достигат поне до 83 г. 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

27.08.2021 | 17:56

НАРОДИТЕ ЩЕ СЕ СМЕНЯТ--АВГАНИСТАНЦИ ИРАНЦИ ИРАКЧАНИ СИРИЙЦИ--НАПИРАТ ЗА ЕВРОПА--ПО ЗГОДНИТЕ ЩЕ ГИ ВЗЕМАТ ПО-НЕЗГОДНИТЕ ЩЕ ГИ НАСЕЛЯТ ТУК НА БАЛКАНИТЕ--И ГОТОВО ДЕМОГРАВСКИЯ СРИВ ЩЕ Е РЕШЕН--ТИКВИТЕ ПАК ЩЕ СА НА ВЛАСТ И ЩЕ КОМАНДВАТ НО ТОЗИ ПЪТ НЕ БЪЛГАРИ--А АРАБИ

Отговори
3 0
ГЮРО

ГЮРО

27.08.2021 | 16:51

На никого не му пука за племето, измиращо с 350 души дневно. Важното е колко са умрели С Ковид. На метрополията зад гьола интересът е само към територията. А населението само пречи. Затова умрелите от "неправилни" болести въобще не се съобщават, все едно, че кучета са умрели.

Отговори
4 0
Яяяя

Яяяя

27.08.2021 | 09:36

Аман от експерти които не виждат гората зад дървото. Отдавна учените са определили кривата по която раждаемостта зависи от жизнения стандарт. И това е ГЛАВНАТА зависимост. Всичко друго като детски градини, жертви по пътищата и т.н. са второстепенни ,че и направо дрън-дрън ярина.Навсякъде, повтарям навсякъде по света демографията спада с повишаване на благосъстоянието. В Китай, Индия, САЩ, Западна Европа. Искате да намалите раждаемостта на циганското население-дигнете нивото на образованието, доходите им и ще започнат да раждат само по едно дете. Искате българите да раждат повече-дигнете доходите до 5000-10000 лв на човек и ще раждат по 2-3 деца. С повишаването на доходите кривата на раждаемостта пада, стига се до определен минимум и после пак започва да се покачва до определени нива. Като доходите се определят не по абсолютна стойност ,а по "усещане за стабилност и удовлетвореност". В смисъл 5000 лв заплата в БГ се равнява примерно на 10000 евро в Западна Европа, но също така е важно личносто време което остава за активен отдих, а не да спиш мъртвешки преуморен през уикенда.

Отговори
7 2
Dora

Dora

27.08.2021 | 08:58

Ot Plovdiv sam,no ot 10 g.rabotia v druga darjava. Kogato sI idvam v rodniat grad, placa ot promianata.Mantaliteta e srinat, vsicko zastroeno. NE se disca ot mrasen vazduh. Taka se topi bg.naroda.

Отговори
8 2
Въздух

Въздух

27.08.2021 | 10:47

В другата държава планински въздух ли е?

Отговори
1 4
Пловдив

Пловдив

27.08.2021 | 08:29

Много от новозаселилите се в Пловдив живеят тук без пловдивска регистрация, нито постоянен, нито настоящ адрес. Даже, когато им трябва, заради детско заведение или училище, само единият родител си прави регистрация на пловдивски адрес, другият си остава с тази, от където е дошъл. Голям смях е това, което е по разпоредба за регистрирането на живеещите на даден адрес.

Отговори
6 1
Сиеста

Сиеста

27.08.2021 | 08:12

Да не би сиестата в Испания да е причината за най-голямата в Европа средна продължителност на живота ?

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?