Следвайте ни

България дарява на Северна Македония 50 000 дози ваксина

viber icon

„Тези дни, както обяви президентът на България, те ще направят приятелски жест и очакваме следващата седмица да осъществим първата среща на граничния пункт”, каза премиерът на РС Македония Зоран Заев. Поводът е дарението от България на 50 000 дози ваксина, като в момента се уточняват подробностите с Червения кръст на България и на Северна Македония.

Новината бе потвърдена и от министъра на здравеопазването Венко Филипче.

Припомняме, че преди дни президентът на България Румен Радев заяви, че страната ни ще предостави значително дарение от ваксини на съседна Македония.

Зоран Заев изрази също очакванията си, че през юни София ще подкрепи Скопие да направи следващата стъпка по пътя към евроинтеграцията.

Цялото ни внимание е насочено към България с всички нейни институции и преди всичко към президента г-н Румен Радев, но и към премиера Стефан Янев и министърът на външните работи. Надяваме се, че през юни наистина ще ни подкрепят, за да направим следващата крачка в интеграционните процеси на Северна Македония.

Това заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос дали има някакво раздвижване в отношенията с България. Той подчерта, че със София има комуникация, а първата среща ще се състои следващата седмица на граничния пункт по повод дарението от ваксини срещу COVID-19.

Очаква се днес да проведе разговор с президента относно детайлите. Външните министри на България и Македония вече са установили контакт. Има и комуникация на премиерско ниво между София и Скопие.

„Тези дни, както обяви президентът на България, те ще направят приятелски жест и очакваме следващата седмица да осъществим първата среща на граничния пункт”, каза Заев. Поводът е дарението от България на 50 000 дози ваксина, като в момента се уточняват подробностите с Червения кръст на България и на Северна Македония.

„Както казах, това е двустранен въпрос. Двете приятелски държави трябва да покажат здрав разум и рационалност в името на бъдещето, в името на приятелството, децата, бъдещите поколения. Аз често казвам: в името на двата братски народа да намерим решение, за да може най-накрая, след 16,5 години Северна Македония да направи следващата крачка, по-точно полу-крачка, а именно първата междуправителствена конференция”, каза още Зоран Заев. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иван

Иван

30.05.2021 | 20:44

Тези неблагодарници нищо не заслужават! Никога няма да има напредък, докато посърбаците не се откажат от сърбо-комунистическата доктрина на македонизма, която продължава да е официална в РС.Патагония! Македонизмът се основава на два стълба: яростна българофобия и фалшификация на историята. Омразата към нас е в самата основа на тяхната настояща идентичност и посърбаците се държат като удавник за сламка за нея. Какво щяло да им остане от "идентитетот", ако не ни мразят и не крадат историята ни? Като махнеш лъжата остава истината. Като махнеш фалшивия идентитет остава истинския. Нека имат свой идентитет, но да се основава на истината, не на лъжата, на любовта, не на омразата!!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?