Следвайте ни

Българинът харесва кабинета, Радев с летящ рейтинг

viber icon

Българинът има определено положително мнение за служебния кабинет. Това сочи изследване на социологическа агенция "Галъп".

Това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва. Има известно обществено успокояване.

На прага на очакваните ръстове на ковид у нас, двама от всеки петима твърдят, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират. Това е етапната равносметка в данните от сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.

Общата оценка на служебния кабинет е положителна. 58,9% го одобряват, а 28,8% не го одобряват. Останалите се колебаят. Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ.

Равносметката от дистанцията на времето тепърва ще става важна. Обикновено, за масовото съзнание са необходими и повече месеци, за да се достигне достатъчна разпознаваемост и запознатост.

На практика тази оценка е реципрочна на оценката на предходния кабинет и показва обществено успокояване. То личи и в отговорите на традиционния за „Галъп интернешънъл болкан“ въпрос, като цяло, накъде върви България.

В този въпрос от десетилетия преобладават негативни отговори, но в последните месеци техните дялове спадат и започват да се връщат на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната.

Сега 26,3% казват, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо. Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на позитивно настроените бяха слезли до нива около 16%, а на негативно настроените – се бяха повишили дори и до 67%.

По-късно рутинизирането на политическата ситуация доведе и до известно успокоение, което продължи да се утвърждава с резултатите от изборите и с идването на служебния кабинет – като популярна форма на управление.

Междувременно, личното доверие в Румен Радев стигна  64,3%, а недоверието е 22,2%. 12,5% се колебаят, а само 1% не са чували за Румен Радев. Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ.

Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг, т.е. доверие, надвишаващо недоверието.

Проверено бе и отношението към ваксините – в момент, в който се отбелязва начало на ръст на отчетените случаи на коронавирус у нас. Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус, казват 4,2% от българите. Ваксиниран/а съм с две дози от ваксина срещу коронавирус, твърдят 16,7%, или общо тъкмо около 900 хиляди души от общо около 5.5 милиона трайно живеещи у нас пълнолетни – както сочи и официалната статистика.

Не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам срещу коронавирус, твърдят 27%. Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус, споделят 41,8%. Около една десета се затрудняват да отговорят. Данните, разбира се, са декларативни, но – както се вижда – практически се покриват с официалната информация.

Сравнително високо число на откази от ваксинация се дължи на комплексни фактори, като не на последно място вероятно идва и високият дял на преболедувалите у нас. Делът на отказващите ваксинация преди предходната вълна на вируса беше 48%, т.е. малко по-висок в сравнение с юли, сочи изследването на социологическата агенция.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (24)

Лили

Лили

26.07.2021 | 00:46

Ей, къде ги правят тези нагласени "проучвания"!?Като обикалям новинарските емисии из нета, в новини свързани с президента и правителството му, то около 80% не ги одобряват, та Галъпчетата или се подмазват или пари са получили!Много рано почва президенската кампания!

Отговори
3 3
До ТИКВА

До ТИКВА

25.07.2021 | 20:16

Ама ти наистина си си една зелена тиква и като такава не се пъни да пишеш.

Отговори
2 4
Фалшиф кънчо

Фалшиф кънчо

25.07.2021 | 20:13

Абе тази агенция която открадна името на една световна такава, как пък още се пъне да се представя за социологическа. Ами те са си голфъри хората и между другото се опитват да познаят по някои изборен резултат ама все не им се получава.

Отговори
8 3
Тиква

Тиква

25.07.2021 | 20:00

Ако не сте разбрали - Просто изхвърли от властта вашата сикаджийска мутра завинаги.

Отговори
5 7
Тиква

Тиква

25.07.2021 | 19:59

Калинки от общината пишат масово в това гербаво сайтче, което пещерняците са дали на аренда на Тотев за 10 бона на месец.

Отговори
4 6
Лъжци

Лъжци

25.07.2021 | 19:25

Само привържениците на герб били нямали доверие в Радев, но те според автора явно са много малко. А как като са толкова малко тези които не понасят Радев и ко....... лата му, взеха толкова много мандати за парламента, След полицейщината на Радев и онова нещо, след масовото купуване и преливане на гласове към машата им славчо, успяха само с две места в повече от герб. Ние гласоподавателите на герб за тяхх сме престъпници, О кей ама и ние мразим не по малко този разединител, който заради селската си амбиция и лично его, насъсква хората. Никога този няма да бъде нашия президент, нищо не се е успоокоило, напротив всички цени нагоре и полицейщината, заплахи за лична разправа от парламентарната трибуна, изобщо рай при. Радев. Ех Марица, ех фалшиви кънчивци, дето заблуждавате още с името си. Как майсторски си въртите г..

Отговори
5 5
Нали

Нали

25.07.2021 | 16:20

Ама не се и съмняваме, че според Галош интернационал, Радев има висок рейтинг! Те така и на БСП даваха по едно рамо преди изборите а БСП винаги губеше! Толкова ги е страх от Гешев и Борисов, че изедин път се заобичаха всички! Кък пъ не се чу и дума за Черепа, Василев и Пеевски, Пламен Узунов и Милушев а само Гешев им в устите! Защото Гешев ги е хванал за гушите яко и скоро ще им се наложи да ходят на съд и в затвора! Вижте им обвиненията смешни срещу Гешев, тип една жена на пазара казала! Дори и едно обвинение не могат да скалъпят а искат да ОТСТРАНЯТ!!!!!

Отговори
14 6
123

123

25.07.2021 | 15:58

Лично аз и семейството ми сме възхитени от Служебното правителство.Аз съм военоинвалид(пострадал при военна мисия).Само за няколко месеца това правителство прие някои действия,които подобриха моето социално положение и това на семейството ми.Досега всички правителства са се отнасяли с пренебрежение към хора като мен.Хора ,които са дали здравето си за защита на България.

Отговори
8 15
Драган

Драган

25.07.2021 | 16:06

Кажи кога са гласувани и какви са тези мерки.Не е лошо да споменеш името си и къде си бил на мисия.

Отговори
11 7
123

123

25.07.2021 | 16:10

Драгане,искаш ли да ти кажа и банковата си сметка и да ти дам пълномощно да теглиш пари.Това гербаджиите сте уникални тъпа..ци.

Отговори
9 11
Нали

Нали

25.07.2021 | 16:18

Ама не се и съмняваме, че според Галош интернационал, Радев има висок рейтинг! Те така и на БСП даваха по едно рамо преди изборите а БСП винаги губеше! Толкова ги е страх от Гешев и Борисов, че изедин път се заобичаха всички! Кък пъ не се чу и дума за Черепа, Василев и Пеевски, Пламен Узунов и Милушев а само Гешев им в устите! Защото Гешев ги е хванал за гушите яко и скоро ще им се наложи да ходят на съд и в затвора! Вижте им обвиненията смешни срещу Гешев, тип една жена на пазара казала! Дори и едно обвинение не могат да скалъпят а искат да ОТСТРАНЯТ!!!!!

Отговори
11 6
Хаха

Хаха

28.07.2021 | 11:01

Ама разбира се! Бил на мисия, където защитавал България!!! В случай, че изобщо има нещо вярно в поста ти, мисията ти е била да слугуваш на американска войска. Поряза се с ножа, кълцайки лук за бургери или се изгори с вряло кафе, докато сервираше закуска на кърнъла?

Отговори
0 1
Китка миризлива

Китка миризлива

25.07.2021 | 15:36

Ми кък бе Цвете китко шарена чифута да научи Български след като майчиният му иврит му пречи Всяка мисъл която изка да изтипоса чифута във фейса първом преминава през превод от чифутския иврит А като знаем че Българският език е един от най трудните за опитващите да го научат се получава това Цвете миризливо А ти научи ли оня Български на Вазов напримерно

Отговори
3 3
И ще стане Труда ще ви направи свободни

И ще стане Труда ще ви направи свободни

25.07.2021 | 15:14

Вижте реакцията на долната мръсна крадлива мързелива нагла и подла пасмина ЧИФУТСКА при споменаването на един селскостопански уред за копане наречен МОТИКА и познат на поколения Българи с който са изхранвали челяд Строили са България А чифутската пасмина като види или чуе за МОТИКА и че ще трябва да се запознаят с нея надигат вой до небесата И аз моето семейство приятели колеги Българи винаги ще подкрепяме онова Българско Правителство и Парламент което приеме само такъв закон На чифута мръсен нагъл крадлив и мързелив се полага единствено МОТИКАТА като средство за труд и препитание Ако и след това семенцето му оцелее да му се даде паспорт на Доказан Българин

Отговори
2 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?