2374
Следвайте ни

Българин е най-добрият млад учен в ЕС, учи изкуствения интелект да мисли

viber icon

Един от най-добрите млади учени в Европа е българинът Виктор Колев, който учи изкуствения интелект да мисли логически. През септември талантливото момче, което е част от “Отличниците на България”, за първи път постави страната ни на върха в един от най-престижните европейски конкурси за млади учени EUCYS 2021, пише 24 часа.

Проектът му Neural Abstract Reasoner му донесе първата награда в областта на компютърните науки и 7000 евро. Разработката му се занимава с абстракцията и решаването на логически задачи с изкуствен интелект. С него той търси решението дали може да се правят причинно-следствени връзки, или дали може да разбере абстрактни понятия като “обект”, “събитие” или “действие”. По проекта си работи заедно с научни ръководители - д-р Светлин Пенков и д-р Богдан Георгиев.

Конкурсът на ЕС за млади учени е създаден от Европейската комисия през 1989 г., за да насърчи сътрудничеството и обмена между младите учени и да им даде възможност да бъдат наставлявани от някои от най-изтъкнатите изследователи в Европа.

През септември талантливото момче за първи път постави страната ни на върха в един от най-престижните европейски конкурси за млади учени EUCYS 2021. На малката снимка е с еврокомисаря Мария Габриел.
През септември талантливото момче за първи път постави страната ни на върха в един от най-престижните европейски конкурси за млади учени EUCYS 2021. На малката снимка е с еврокомисаря Мария Габриел.

Виктор спечели първото място в конкуренцията на 158 обещаващи млади учени на възраст между 14 и 20 г., идващи от 34 държави. Учениците представиха 114 различни проекта пред международно жури на известни учени, председателствано от д-р Атила Борикс от Унгарската академия на науките.

Общият награден фонд е 93 000 евро, а в битката влязоха разработки за квантовите изчислителни технологии, иновативните слънчеви клетки и статистическото проучване на половото стереотипизиране на 5-7-годишните.

 

Още по темата четете тук.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?