46
Следвайте ни

Българи от Крим поканиха на гости Румен Радев

viber icon

Председателят на кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер заяви, че президентът на България Румен Радев трябва да посети руския Крим, където на него ще му бъде оказан топъл и радушен прием. Това пишат от руското посолство в България на фейсбук страницата си. 

Повод за това са думите на Румен Радев при дебата с проф. Анастас Герджиков, на който Радев заяви, че "Крим в момента е руски". Радев също така изрази мнение, че санкциите в резултат на Крим не дават резултат.

 "Колко години нямаме промяна и ефект от тези санкции. Заради това и ЕС вече търси прагматични подходи как да се решат тези проблеми. Германия извършва огромни инвестиции в Русия. Как стават тези неща? С прагматична политика. Да не забравяме и, че Русия е фактор в борбата с тероризма., заяви Румен Радев на дебата в четвъртък.

Думите му предизвикаха дипломатическо напрежение между България и Украйна - в петък външното й министерство привика българския посланик Костадин Коджабашев, за да го порицае.

На българския дипломат е била предадена позицията на Киев относно“ некоректното и неприемливо изявление” на президента по отношение на Крим.

Подчертано е било, че думите на настоящия български държавен глава не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и са в рязък дисонанс с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. От външното министерство на Украйна заявяват още, че очакват Румен Радев да коригира изказването си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?