2374
Следвайте ни

Багер в близост до Мелнишките пирамиди вдигна на крак екоинспекцията в Сандански ВИДЕО

viber icon

Багер в защитена зона, близо до Мелнишките пирамиди, вдигна на крак регионалната екоинспекция в Сандански.

За проблема сигнализира екоминистърът Борислав Сандов. От NOVA правят проверка на място.

В профила си във Facebook екоминистърът съобщи за изкопни дейности и унищожение на дървета в близост до Мелнишките пирамиди. 

„Действително има някакво констатирано нарушение. Казват, че има багери, но аз, като дойдох, не можах да видя багер тук. Не знам дали това нещо е станало от само себе си, дали е пипано с багер. Но може и свлачище да е било, не съм го видял”, заяви Сашо Филипов, кмет на Мелник.

В непосредствена близост до мястото има черква. Според Филипов изкопните дейности са били началото на нечии опит да осигури добър достъп до храма.

„Предполагам, че е подготвено, за да се направи паркинг. Аз не виждам лошо в това нещо, защото няма къде да се спре”, коментира Филипов.

На около 100 метра от мястото се намират два багера. Единият от тях е частен – на собственик на хотел наблизо. Неофициално той твърди, че го ползва, за да изравнява черния път при наводнения. Другият багер се оказва безстопанствен. А във Facebook екоминистърът намеква, че има данни за потенциалния извършител.

„Не съм в час кой може да го е направил. Тук е пипано с машина, не е приятно. А и който и да го е направил, има законен начин, по който трябва да станат тези неща”, заяви кметът на Мелник.

От РИОСВ заявиха, че засегнатата защитена територия е около 2 дка. Инспекцията ще сезира прокуратурата. Когато нарушителят бъде открит, ще му бъде връчен акт.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?