Следвайте ни

Бъдете нащрек! Сняг превзе пътищата, 15 камиона закъсаха на „Предела“

viber icon

Обстановката по пътищата се усложни рязко тази вечер, след като снегът превзе югозападните райони на страната. Временно е ограничено движението на камиони над 12 тона през прохода „Предела”. Над 15 камиона закъсаха на международния път в посока ГКПП "Гюешево" в района над с. Жиленци, предаде БНТ. 

Снежната покривка в района е около 10 см, но ниските минусови температури са причина за образуване на ледена покривка, която затруднява придвижването на тирове.

В района са били изпратени снегопочистващи машини, които опесъчават платното и в двете посоки.

Товарните автомобили над 3,5 тона пък са временно спрени през „Кулата”.

В събота вечерта катастрофа ограничи движението по магистрала „Хемус”. При 30-и км колите могат да минават само в изпреварващата лента. Трафикът се регулираше от „Пътна полиция”.

Очакват се още по-силни валежи през нощта, като се очаква да натрупа снежна покривка между 5 и 20 сантиметра. Най-много сняг ще падне в Рило-Родопската област. Заради ниските температури са възможни заледявания, а по планинските пътища и снегонавявания. От Агенция „Пътна инфраструктура” са в готовност временно да затварят участъци за почистване. Оттам предупреждават шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимните условия.

Временно е преустановено движението на товарни автомобили, над 3.5 т. през ГКПП „Кулата-Промахон“, „Капитан Петко войвода“ и „Илинден“.  Въведеното ограничение е от  гръцките власти , които съобщават, че причината за това е влошени метеорологични условия на територията на Гърция.

Утре в 19 области в Западна, Централна и Южна България – Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново,  Перник,  София – град, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол, е обявен жълт код за потенциално опасно време за интензивен снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване. Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид.

​За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай