Следвайте ни

БАБХ: "Съмняваме се, че се укриват диви прасета"

viber icon

Новият директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Паскал Желязков има съмнения, че убити диви свине се укриват. Подозрението си той изказа пред журналисти, след като участва в годишната конференция на тема: "За чисто земеделие и сигурна околна среда 2019 г.", учредена от Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ).

"Силно съм обезпокоен, че не се откриват убити диви свине по време на лова. Доколкото съм информиран, са намерени едва 2-3 свине, но не трябва да бъде така", заяви шефът на БАБХ. 

"Фермата в Голямо Враново беше свободна от инфекцията и когато заболяването достигна дотам, собствениците започнаха да претендират половината ферма да бъде отцепена и да бъдат наложени мерки за биосигурност, за да може животните, които са здрави, да се отглеждат. Това обаче противоречи с европейските норми", предупреди Паскал Желязков.

Той посочи, че последното огнище на африканската чума по свинете е във Видинско. Там убитите прасета са около 4000, от които 300 майки под селекционен контрол. Желязков не е чул обаче оттам да имат някакви претенции, че собствениците не са обезщетени. Той обясни, че има статистика, която се използва при обезщетенията. Там, където няма такава статистика, се използва фактурите на продадените животни през последните месеци.

Припомняме, на 14 октомври беше потвърден първи случай на болестта в Асеновград. В същия ден стана ясно, че източнобалканската свиня е застрашена от изчезване заради разпространението на болестта.

В Русенско в началото на октомври бе открит нов случай на африканска чума по свинете.

През юли бе регистриран първия случай на африканска чума по свинете в Бургаско.

Също тогава съобщиха и за първи случай на африканска чува по свинете и в област Велико Търново.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?